În primele două luni ale anului, comisarii pentru Protecţia Consumatorilor Bihor au amendat comercianţii din mediul rural, în urma mai multor controale, cu peste 240.000 de lei pentru diverse nereguli.

Potrivit unei informări a comisarului şef adjunct Giani Bura, trimisă marţi, între abaterile descoperite la unităţile de comercializare controlate s-au numărat lipsa informării consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor, lipsa monitorizării temperaturilor în spaţiile frigorifice de păstrare prin grafice de temperatură şi neafişarea preţurilor de vânzare ale produselor într-o formă vizibilă (atât preţul unitar cât şi cel raportat la unitatea de măsură).

De asemenea, CJPC Bihor a mai amendat comercianţi pentru utilizarea unui mijloc de măsurare (cântar) fără verificarea metrologică efectuată, utilizarea materiei prime pentru preparatele culinare fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare şi neacordarea garanţiei produselor de folosinţă îndelungată.

În total, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor au verificat 119 operatori economici, constatând abateri la 110 dintre aceştia.

"Rugăm pe această cale consumatorii bihoreni să acorde o atenţie deosebită alegerii produselor pe care le achiziţionează, în special cele alimentare, să nu cumpere astfel de produse din locuri neautorizate, să verifice caracteristicile organoleptice (aspect, culoare, miros, gust), şi să păstreze bonul de casă în vederea depunerii eventualelor reclamaţii", se arată în informarea transmisă de Giani Bura.

Consumatorii nemulţumiţi pot depune astfel de reclamaţii în Oradea pe strada Sucevei nr. 4, nr. telefon 0259431817, sau pe site-ul www.anpc.gov.ro prin completarea formularului de reclamaţie online.

Totodată, CJPC Bihor anunţă operatorii economici, mai ales pe cei aflaţi la începutul activităţii, precum şi a micii producători, persoane fizice autorizate, mici meseriaşi, informându-i că pot beneficia de consiliere la cerere, gratuit, fiind necesară doar depunerea unei solicitări scrise în acest sens.