Comisarul Nicolae Alexe, şef adjunct al IPJ Olt în momentul dispariţiei Alexandrei Măceşanu, care a şi coordonat ancheta în cazul Caracal, a fost destituit din Poliţie. 

Anunţul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, marţi, la începutul şedinţei de Guvern.

"Ieri s-a finalizat materialul Consiliului de disciplină şi azi inspectorul general al IGPR, şeful Poliţiei Române, a emis decizia de destituire din Poliţie pentru adjunctul şefului Inspectoratului judeţului Olt, cel care a fost la comandă în ziua tragică, comisarul şef Nicolae Alexe. Urmează şi ceilalţi care sunt în concedii medicale", a spus Vela, conform agenţiei de ştiri Agerpres.

La rândul său, premierul Ludovic Orban i-a cerut să verifice situaţia acestor concedii medicale. "Trebuie verificaţi inclusiv dacă nu sunt bolnavi închipuiţi şi au dispărut de la locul de muncă ca să fugă de consecinţele neîndeplinirii au îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu", a spus Orban.

Apel la interlopi

Nicolae Alexe este anchetat într-un dosar penal deschis de DIICOT pentru abuz în serviciu, în cazul crimelor din Caracal, privind modul în care a fost instrumentat dosarul de către oamenii legii.

La momentul disparițiilor, Alexe fusese împuternicit în funcţia de inspector şef adjunct al IPJ Olt, iar şeful Poliţiei Române l-a demis din funcţie în iulie 2019, conform Mediafax.

Fostul adjunct al IPJ Olt este cel care a apelat la Remus Rădoi, patronul unei firme de pază, cunoscut în lumea interlopă, în noaptea în care era căutată Alexandra Măceşanu, pentru a-i cere informaţii cu privire la o maşină.

Remus Rădoi "Codiţă" este şeful unei reţele uriaşe şi dintre cei mai temuţi oameni din judeţul Olt, condamnat pentru că a desfigurat un rival în bătaie. În condiţiile în care timpul era vital, el i-a pus pe poliţişti pe piste greşite: către rivalii dintr-o altă grupare mafiotă, dezvăluia, la vremea respectivă, Libertatea.

Poliţiştii le-au mai cerut interlopilor să verifice numere de telefoane, dar şi să le spună a cui este maşina gri în care presupuneau că se urcase Alexandra, dându-le însă informaţii complete, deci confidenţiale, din anchetă, informaţii care, ajunse pe mâna presupuşilor răpitori, ar fi putut agrava situaţia.

"De regulă informatorii dau ponturi poliţiei, iar ofiţerii decid. În cazul Alexandrei, a fost exact invers: poliţia a oferit numerele de telefon ale suspectului şi alte informaţii secrete către grupările populate de infractori şi care şi-au împărţit Oltenia! Iar Remus Rădoi "Codiţă" a trimis poliţia la două adrese false ale rivalilor din clanul Oacă în seara în care fiecare minut conta!", dezvăluia, la vremea respectivă, Libertatea. Din cele 3 percheziţii dispuse în caz, două ar fi fost la rivalii interlopului Codiţă! 

Rădoi spune că, din punctul său de vedere, Poliţia nu a greşit cerându-i ajutorul, ba mai mult, trebuia să solicite sprijin din mai multe părţi.