În prezenţa şefei Direcţiei de Reintegrare Socială din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioana Morar, comisarul-şef Gabriel Ţica şi-a lansat, vineri, la Penitenciarul Oradea cartea "Recidivism şi excluziune socială", care prezintă relaţia de interdependenţă între cele două fenomene, aducând şi elemente  care de noutate care ar putea fi folosite în conturarea unor strategii de diminuare a ratei de recidivă.

La manifestare au fost prezenţi şi comisarul-şef dr. Ioan Ilea, directorul unităţii de detenţie, educatori, psihologi şi asistenţi sociali din Penitenciarul Oradea, precum şi invitaţi din instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale care activează în domeniul reinserţiei sociale a persoanelor private de libertate.

Au fost prezentate două recenzii, prima din perspectivă ştiinţifică, a lectorului univ. dr. Aurora Gavriş de la Universitatea din Oradea, şi a doua din perspectiva colaboratorului în domeniul reintegrării, adică Mioriţa Săteanu, preşedintele onorific al Uniunii Femeilor Bihor. Cei doi vorbitori au evidenţiat respectarea exigenţelor metodologice în cadrul cercetării relaţiei de interdependenţă dintre conceptele de recidivism infracţional şi excluziune socială în cazul persoanelor care au ieşit din închisoare.

În cuvântul ei, comisarul-şef Ioana Morar a vorbit despre necesitatea şi importanţa unor lucrări de acest gen care pot fundamenta viitoarele politici şi acţiuni de diminuare a ratei recidivei.