Primăria a anunţat că începând de luni, comisia pentru soluţionarea contestaţiilor la taxa de faţadă, instituită săptămâna trecută, a început să analizeze situaţiile orădenilor care s-au plâns şi să trimită şi răspunsuri.

"Comisia va răspunde celor 1.888 de contestaţii depuse până acum. În răspunsurile date, cetăţenii sunt informaţi cu privire la faptul că aplicarea hotărârilor de Consiliu având ca obiect reabilitarea acestor clădiri este momentan suspendată. Comisia se va pronunţa strict pe solicitarea scutirii de la plata contribuţiei pentru reabilitarea clădirilor din centru, descrisă în contestaţiile primite de la cetăţeni, pe măsură ce procedurile administrative vor fi reluate", se arată într-un comunicat al Primăriei.

Din comisie fac parte Adriana Lipoveanu, preşedintele Fundaţiei de Protejare a Monumentelor, Raluca Covăcescu, în calitate de preşedinte al Ordinului Arhitecţilor, Mircea Paşca, din partea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, Lucia Iacob, Arhitect Şef al Primăriei Oradea, şi Tănase Miculescu, director adjunct în cadrul Direcţiei Economice din Primăria Oradea. Echipa are şi doi membri consultanţi, în persoana arhitectului Ernest Pafka şi Eugenia Borbei, şeful Direcţiei Juridice din Primărie.

Pe de altă parte, comisia atrage atenţia celor care deţin proprietăţi în centrul oraşului că au, potrivit legii, mai multe obligaţii, printre care efectuarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii la imobilul în care locuiesc, asigurarea stării corespunzătoare a faţadelor construcţiilor, protecţia monumentelor istorice şi asigurarea corespunzătoare a sistemelor pentru scurgerea apelor pluviale.

"Scopul Regulamentului privind stabilirea contribuţiei persoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor din perimetrul Ansamblului urban - Centru Istoric Oradea, este reabilitarea fondului construit, cu păstrarea stilului arhitectural, a detaliilor şi a elementelor originale specifice fiecărei clădiri, respectiv determinarea proprietarilor acestor clădiri de a realiza lucrările de reabilitare impuse", mai menţionează comunicatul municipalităţii.