Anul 2015 a fost unul liniştit la Universitatea din Oradea, după cum arată raportul de activitate al Comisiei de Etică a instituţiei. Conform documentului postat pe site-ul Universităţii, anul trecut au ajuns la Comisie doar trei sesizări privind posibile abateri de la etica universitară. Din acestea, două nici n-au fost analizate.

"Într-unul dintre cazuri a fost declinată competenţa, fiind sesizate probleme mai degrabă de natură administrativă, care eventual ar putea face obiectul unei comisii disciplinare, iar în celălalt caz, la o săptămână după înregistrare, a fost retrasă sesizarea", se arată în raportul semnat de preşedintele Comisiei de Etică, Nicu Cornel Sabău.

Singurul caz analizat a fost o reclamaţie făcută la adresa conferenţiarului Theodore Coresi de la Facultatea de Arte, care, aşa cum BIHOREANUL a relatat, într-o şedinţă de departament, a jignit-o pe colega sa Oana Lianu, făcând-o "ţigancă împuţită".

"Pe baza datelor, informaţiilor colectate, probelor ce i-au fost puse la dispoziţie şi a audierilor, Comisia de Etică a Universităţii din Oradea constată că au fost înregistrate abateri la de normele de etică şi deontologie universitară, abateri săvârşite de dl. Coresi Theodore", se arată în raport. Cum însă Coresi n-a avut antecedente, a fost doar atenţionat de Comisia de Etică.

În raport, Sabău mai precizează că întreaga comisie s-a preocupat şi de prevenirea abaterilor de la conduita în cercetarea ştiinţifică, iar pe site-ul propriu se poate folosi gratuit un soft anti-plagiat.

În final, la concluzii, Comisia de Etică arată că numărul de cazuri supuse analizei ei a scăzut în ultimii ani de la şase în 2012 la două în 2013 şi câte unul în 2014 şi 2015. "Dacă se are în vedere evoluţia numărului de cazuri analizate, faptul că în acest an nu au fost probate cazuri de plagiat, se poate concluziona că în acest an conduita în cercetarea ştiinţifică a fost respectată de cadrele didactice şi studenţii universităţii noastre", mai arată Comisia.