Legea Educaţiei Naţionale schimbă regulile în ceea ce priveşte puterea comisiilor de etică a universităţilor. Dacă până acum aceste comisii anchetau cadrele didactice şi propuneau Senatului o anumite sancţiune, iar senatorii universitari aprobau sau nu propunerea, de acum înainte comisiile de etică vor avea putere decizională.

"Comisia de Etică poate decide singură sancţiunile, inclusiv desfacerea contractului de muncă", a precizat rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Totodată, Legea Educaţiei Naţionale cere universităţilor să-şi adapteze şi Codul de Etică, ceea ce se întâmplă şi la Oradea. Până cel târziu în 18 iulie, noul cod va fi supus votului în Senatul Universităţii.

Luni, însă, senatorii universitari au votat noua componenţă a Comisiei de Etică a Universităţii din Oradea, schimbarea componenţei fiind dictată tot de legea educaţiei. Fiecare facultate a făcut propuneri de candidaţi, din care, prin vot secret, au fost aleşi nouă membri: şapte cadre didactice şi doi studenţi.

"Componenţa, în ordinea numărului de voturi obţinute este: Frăţilă Ovidiu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, Zainea Ioan de la Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, Cioară Ionel de la Ştiinţe Socio-Umane, Vereş Mircea de la Energetică, Bădulescu Daniel de la Ştiinţe Economice, Prichici Mariana de la Inginerie Managerială şi Tehnologică, Draica Dumitru de la Litere şi studenţii Morar Sergiu de la Ştiinţe Juridice şi Pascariu Constantin de la Teologi", a declarat Antal.

Preşedintele comisiei de etică urmează să fie stabilit după aprobarea regulamentului.