Comisia Europeană cere detalii privind propunerile de reformă a sistemului de justiţie din România. Într-o declaraţie oficială, CE îşi exprimă îngrijorarea că modificările anunţate de ministrul Tudorel Toader ar putea fi un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei, scrie pressone.ro.

Detaliile au fost solicitate printr-o declaraţie oficială citată de Reuters. "Comisia Europeană a cerut Guvernului României mai multe detalii despre reforma propusă a Justiţiei, exprimându-şi îngrijorarea că ar putea fi un pas înapoi în lipta împotriva corupţiei", arată sursa citată. 

Totodată, Reuters scrie că România este una dintre cele mai corupte ţări din UE, aşa că Bruxellesul încearcă să o monitorizeze atent.

Pe de altă parte, atât Liviu Dragnea cât și premierul Mihai Tudose s-au distanțat de propunerile ministrului Justiției. Dragnea a spus că nu susține excluderea președintelui din procedura de numire a procurorilor-șefi, în timp ce Tudose a spus că Tudorel Toader a prezentat punctul său de vedere, iar "de aici şi până la a vorbi despre noile legi ale justiţiei este o cale lungă", mai notează pressone.ro.

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri, o serie de modificări pe care le propune. Printre altele, preşedintele ţării va fi eliminat din procedura de numire a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT.