De miercuri până vineri, o echipă a Comisiei Europene, formată din trei experţi comunitari şi o delegaţie a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se află în Bihor pentru un audit în privinţa serviciilor veterinare.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, remis joi, acţiunea face parte din programul anual al Comisiei Europene de evaluare a României, program ce cuprinde 10 controale.

Reprezentanţii europeni verifică modul în care autorităţile din România respectă legea cu privire la evitarea pestei porcine clasice, dar şi gradul de reacţie şi pregătire a autorităţilor pentru a preveni o epidemie a acestei boli. Miercuri, echipa de audit a verificat o unitate de procesare a produselor din carne, precum şi activitatea cadru a DSVSA Bihor. De asemenea, delegaţia s-a întâlnit cu prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea, pentru a evalua activitatea Centrului local de combatere a bolilor.

Joi, echipa de audit inspectează medicii veterinari din teritoriu, precum şi fermele din zona Marghita. În ultima zi a controlului, delegaţia va verifica activitatea sanitară veterinară din fondurile de vânătoare.

Conducerea DSVSA Bihor a ţinut să precizeze că deşi are musafiri de seamă, iar rezultatul din Bihor va influenţa calificativul primit de România, inspectorii sanitari bihoreni îşi continuă activităţile specifice.

Drept urmare, joi au depistat în zona Salonta mai multe maşini ce transportau porci, fără documentele necesare. Specialiştii DSVSA au aplicat amenzi de 5.000 de lei.

Rezultatele acestui audit vor fi făcute publice joia viitoare, deoarece aceeaşi comisie mai investighează serviciile sanitare din două judeţe. "Dar până acum Bihorul stă bine", a precizat pentru BIHOREANUL Mircea Gelu Budău, şeful DSVSA Bihor.