Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri verdictul Comisiei Europene în cazul Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

Colegiul comisarilor a recomandat ca toate cele trei țări să primească statutul de țări candidate, cu condiția să facă o serie de reforme.

Potrivit G4Media.ro, în ce privește Ucraina, șefa Comisiei Europene a arătat că această țară „a implementat deja circa 70% din acquis-ul european, face parte din programe UE ca Erasmus și Horizon”, are o administrație solidă, un sistem democratic funcțional și că „reforma administrativă este un succes”.

La fel, ea a punctat că „Ucraina are o societate civilă puternică, un sistem electoral corect și liber”, „un deficit sub 2% din PIB și o datorie publică sub 50% din PIB, ceea ce arată că are o economie funcțională”. 

„Ucraina trebuie să facă reforme în justiție și statul de drept, dar și în privința luptei anti-corupție. E nevoie de numirea procurorului-șef anticorupție”, a mai spus aceasta. 

Legat de oligarhi, Ursula von der Leyen a spus că această țară „a adoptat o lege curajoasă”, iar „acum trebuie să vedem rezultate în implementarea sa”.

„Avem un mesaj clar: da, Ucraina merită o perspectivă europeană, Ucraina ar trebui să fie țară candidată. Tot procesul depinde de Ucraina”, a mai spus șefa Comisiei Europene.

În ce privește Republica Moldova, Ursula von der Leyen a precizat că și această țară „a făcut pași decisivi spre reformă, cu mandat clar de la cetățenii săi, pentru prima oară de la independență”, apreciind însă și că „economia și administrația sa au nevoie de îmbunătățiri”.

Legat de Georgia, șefa Comisiei Europene a spus că „trebuie să decidă politic că merge spre reforme și aderarea europeană”. „Recomandăm Consiliului să acorde Georgiei perspectivă europeană și să revină cu o analiză a reformelor înainte de a acorda Georgiei statutul de țară candidată”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit G4Media.ro.


Anunțul Comisiei Europene vine la doar o zi după vizita a patru lideri europeni în Ucraina, printre care s-a numărat și președintele Klaus Iohannis. La finalul acesteia, președintele Franței, Emmanuel Macron a anunţat că ţara sa susţine, alături de Germania, Italia şi România, acordarea „imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina. 

"Toţi patru susţinem statutul de candidată imediată la aderare", a declarat Emmanuel Macron după întâlnirea celor patru lideri europeni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din Republica Moldova", a adăugat Macron.

Digi24.ro notează că atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat. În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.

După cum se știe, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE imediat după începerea invaziei ruseşti din februarie.

La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!