Comisia Europeană a publicat marți un document prin care a anunțat finalizarea evaluării preliminare a celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Documentul subliniază că executivul european a propus suspendarea parțială a plății, deoarece Guvernul României nu a reușit să îndeplinească șase jaloane dintre cele 68 esențiale.

Trei dintre aceste jaloane se referă la modul în care Guvernul a realizat numirile în posturile de conducere din companii precum CFR, Metrorex, Nuclearelectrica și alte societăți publice, pe baza preferințelor politice și nu prin procese transparente și meritocratice, două privesc investiții în transporturi, iar una vizează impozitarea microîntreprinderilor, anunță HotNews.ro.

Deși Comisia Europeană nu a specificat suma exactă care urmează să fie suspendată, surse guvernamentale au declarat pentru HotNews că aceasta s-ar ridica la aproximativ 1,1 miliarde de euro din totalul de 2,7 miliarde ceruți, adică 40% din suma solicitată prin această tranșă de plată.

„Comisia consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale”, mai arată sursa citată.

Dacă, după analiza observațiilor, Comisia Europeană își menține concluzia că jaloanele respective nu au fost îndeplinite corespunzător, o parte din plată va fi suspendată, iar România va avea la dispoziție 6 luni pentru a îndeplini jaloanele restante. Apoi, Comisia va evalua dacă jaloanele respective au fost îndeplinite în mod satisfăcător, iar dacă va constata aceasta, va ridica suspendarea și va efectua plata cuantumului suspendat.

Deși evaluarea pentru celelalte 62 de jaloane a fost una pozitivă, cele șase jaloane neîndeplinite au un impact semnificativ, mai arată sursa citată.

HotNews.ro mai notează că într-o scrisoare transmisă în luna iunie Guvernului, Comisia Europeană a ridicat numeroase semne de întrebare legate de modul în care sunt făcute numirile de șefi la companiile de stat. De atunci și până în prezent, Guvernul nu a luat măsuri concrete pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă, mai ales în sectorul energetic, ceea ce ar putea duce la pierderea a sute de milioane de euro.

În scrisoarea Comisiei erau enumerate 8 companii din subordinea Ministerului Energiei, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Conpet etc. De asemenea, dar și cinci companii de la Transporturi: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), CFR, Metrorex și CFR Călători.

„Unii membri din comitetele de selecție, atât la energie, cât și la transporturi, erau și candidați. Membrii din comitetele de numire și remunerare erau și în consiliile de administrație, stabilind ei pentru ei nivelul de remunerare. La o companie, niciunul dintre candidații care au ajuns pe lista scurtă nu a fost numit”, mai scrie HotNews.ro.

De altfel, în urma dezvăluirilor, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex, Mihai Barbu, și-a dat demisia din această funcție, și ar urma și alte două demisii „ale unor demnitari din Ministerul Transporturilor, care au primit posturi în companii subordonate acestuia”.

HotNews.ro mai arată că un alt jalon neîndeplinit, pe care România poate pierde 300 milioane de euro din PNRR, se referă la microîntreprinderi. Comisia Europeana cere scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor la 88.500 euro de la 500.000 euro, iar în acest caz, este necesară o decizie politică.

„Un alt jalon neîndeplinit este legat de construirea metroului de la Cluj. În acest caz nu mai poate fi făcut nimic și investiția va fi scoasă complet din PNRR, au spus sursele citate. În acest caz, Guvernul va negocia cu Comisia Europeană ca finanțarea de 300 milioane de euro aferentă metroului de la Cluj să fie transferată pe altă investiție, posibil A 7”, scrie HotNews. Motivul pentru care nu a fost îndeplinit jalonul privind metroul de la Cluj este că nu a fost publicată în Jurnalul UE valoarea actualizată a licitației pentru contractul de lucrări.

Digi24.ro notează că Planul Național de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) include o gamă largă de măsuri de investiţii şi de reforme. Planul va fi finanţat cu 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde de euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.