Comisia Europeană va propune la summitul de la Vilnius ridicarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de preşedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, într-o conferinţă comună de presă susţinută la Bruxelles alături de premierii român şi moldovean, Victor Ponta şi Iurie Leanca.

"După mari eforturi făcute de autorităţile moldoveneşti, raportul Comisiei privind liberalizarea vizelor constată că Republica Moldova respectă toate cerinţele stabilite. La următorul Parteneriat Estic, Comisia va propune ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii moldoveni", a afirmat Barroso. Reuniunea va avea loc la Vilnius, între 28-29 noiembrie.

Barroso a precizat că în întâlnirea de vineri au fost identificate proiectele energetice prioritare dintre România şi Moldova, iar priorităţile pe termen scurt sunt legate de gazoductul Iaşi-Ungheni, "primul pas pentru legarea Chişinăului de piaţa europeană a gazelor".

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a ţinut să vorbească româna, care este "deja limba oficiala a UE", pentru a demonstra "că prin limba noastră suntem mai mult decât vecini".