România va trebui să primească încă 4.646 de refugiaţi din Siria pe lângă cei 1.705 de refugiaţi deja atribuiţi ţării noastre de către Comisia Europeană. 

Potrivit digi24.ro, Comisia Europeană a publicat, miercuri, tabelul cu cotele suplimentare de refugiaţi ce revin fiecărei ţări. România va trebui să primească încă 4.646 de refugiaţi, cei mai mulţi urmând a fi preluaţi din Ungaria, astfel încât, coroborat cu cifrele din luna mai, va ajunge la un număr total de 6.351 de imigranţi.

Drept reacţie, premierul Victor Ponta a declarat: "Capacitatea noastră este de 1786 de locuri, în condiţiile în care avem vreo 200 ocupate. Nu putem să ne angajăm la mai mult decât putem face".

Conform unei propuneri precedente a CE, din luna mai, România ar fi urmat să primească 1.705 solicitanţi de azil, dintr-un total preconizat de 40.000. Însă, noua schemă prevede că în România ar trebui să fie relocaţi alţi 4.646 de refugiaţi, dintr-un total suplimentar de 120.000. Astfel, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, România ar urma să primească în total 6.351 de solicitanţi de azil, dintr-un total estimat de 160.000 în următorii ani.

Într-un anunţ făcut, miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a spus că spaţiul Schengen va rezista presiunii uriaşe a valului de imigranţi. "CE a propus un mecanism de urgenţă, în mai, pentru a reloca 40 de mii de oameni, oameni din Italia si Grecia. De aceea, propunem un al doilea mecanism de relocare a 120 de mii de oameni din Grecia, Italia si Ungaria. Trebuie să o facem obligatoriu", a spus Jean Claude Juncker.

Cei 160.000 de refugiaţi i-ar include pe care 66.400 care au ajuns în Grecia, cei 54.000 care au ajuns în Ungaria şi pe cei 39.600 care se află în Italia. 

Italia şi Grecia sunt principalele puncte de intrare pentru refugiaţii care ajung în UE pe mare, în timp ce Ungaria este principalul punct de intrare pentru cei care ajung pe uscat traversând Balcanii. Ungaria va beneficia, alături de Italia şi Grecia, de o excepţie de la sistemul de cote al CE. 

Potrivit celor mai recente date publicate de ONU, peste 380.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa prin traversarea Mării Mediterane începând din luna ianuarie a acestui an, iar 2.850 au decedat sau au fost daţi dispăruţi.