Comisia Europeană doreşte să impună obligativitatea includerii datelor biometrice în cărţile de identitate naţionale ale ţărilor care le eliberează, cum ar fi amprentele digitale. Măsura este cuprinsă într-un pachet de propuneri privind securitatea UE prezentate marţi la Strasbourg, pentru evitarea folosirii documentelor false de către infractori de drept comun şi de terorişti.

Digi24 scrie că Bruxelles-ul a prezentat o serie de măsuri vizând "restrângerea şi mai mult a perimetrului acţiunilor teroriştilor şi infractorilor, lipsindu-i de mijloacele de care au nevoie pentru a planifica, finanţa şi a comite crimele".

În ţările UE care emit cărţi de identitate se estimează că 80 de milioane de europeni deţin în prezent o carte de identitate ce nu poate fi citită de maşină şi fără identificatori biometrici. Comisia încearcă, astfel, să contracareze contrafacerea de documente "pe care teroriştii şi infractorii le pot folosi pentru a intra în UE dintr-o ţară terţă".

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, printre măsurile propuse de Comisia Europeană se numără adoptarea unor standarde comune de securitate la nivel comunitar şi "obligativitatea transpunerii datelor biometrice pe cardurile de identitate", adică a amprentelor şi imaginilor faciale.

"Securitatea a fost una dintre priorităţile actualei Comisii Europene încă din prima zi. Continuăm să susţinem eforturile statelor membre de a proteja mai bine cetăţenii şi de a le garanta drepturile. Astăzi, intensificăm acţiunile pentru a-i lipsi pe infractorii de drept comun şi pe terorişti de instrumentele şi resursele de care au nevoie pentru a comite delictele, respectând angajamentul în sensul unei Uniuni Europene care să ofere protecţie", a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Mediafax arată, citând date furnizate de Agenţia UE pentru protecţia frontierelor (Frontex), că România ocupă primul loc la capitolul documente de identitate falsificate. Pe locurile următoare se situează Italia şi Grecia.