Dacă până acum orădenii trebuiau să meargă până la Cluj pentru a obţine acordul de a interveni într-o clădire monument istoric, de acum înainte nu va mai fi aşa. Ministerul Culturii a publicat în Monitorul Oficial ordinul porivit căruia Comisia Zonală nr. 6 pentru Monumentele Istorice are centrul la Oradea, pentru judeţele Bihor, Arad şi Satu Mare. Comisia are termen să se organizeze în 30 de zile, urmând ca pe 15 mai să fie funcţională.

"Comisia va avea 9 membri, dintre care 3 de drept, arhitecţii şefi ai celor trei judeţe (în cazul judeţului nostru Maria Şimon), şi urmează să fie stabiliţi ceilalţi 6 membri. Va fi stabilit un preşedinte, prin ordin de ministru, iar secretar, fără drept de vot, voi fi eu", a declarat joi pentru BIHOREANUL Lucian Silaghi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bihor.

Acesta a spus că Oradea a ajuns centrul comisiei zonale în urma unei reorganizări a acestor comisii, până acum oraşul de pe Criş fiind arondat Comisiei nr. 8, care funcţonează la Cluj. Astfel, cei care au de făcut lucrări la clădirile monunent sau la orice clădire cuprinsă în centrul istoric nu mai trebuie să ia drumul de Cluj.

"Marele avantaj este că membrii comisiei se vor exprima în cunoştinţă de cauză. Va putea fi făcută facil deplasarea în cazul în care vor fi nelămuriri. În plus, având în vedere că volumul de muncă va fi mai mic ca la Cluj, toata dosarele se vor analiza cu mai multă rigurozitate", a mai spus Lucian Silaghi.

Comisiile zonale ale monumentelor istorice funcţionează ca organisme ştiinţifice de specialitate descentralizate ale Comisiei Naţionale, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul protejării monumentelor istorice.