Un adevărat tezaur de argint a fost descoperit zilele trecute de o echipă formată din trei căutători de metale din Bihor.

Duminică, cei trei au găsit, în timp ce se plimbau cu detectoarele de metale printr-o pădure din Nojorid, aproape 5.000 de monede de argint de la mijlocul anilor 1.500, trei taleri din argint şi patru monede mai mari.

"Cele 5.000 de monede sunt denari ungureşti, monedă care a circulat mult timp în Transilvania. Duminică, detectorul a dat un semnal scurt şi rapid. Am luat lopata, am săpat şi apoi am observat o monedă mică argintie. Am mai scos câteva, apoi i-am rugat pe colegii mei să se apropie ca să mă ajute. Am tot scos pe monede, iar apoi am văzut ceva ce părea a fi gura unui vas. Am făcut o săpătură în jurul său şi l-am scos", a povestit BIHOREANULUI „detectoristul” Raoul Şuta, care a făcut descoperirea alături de bihorenii Silviu Tamaş şi Ion Cărbunar.

Aceştia au autorizaţii pentru deţinerea detectoarelor de metale eliberate de poliţie, sunt pasionaţi de istorie şi ies adesea în natură cu ele.

Tezaurul a fost predat miercuri Primăriei din Nojorid, aşa cum prevede legea.

Cei care găsesc obiecte valoroase sunt obligaţi să anunţe primăriile sau muzeele în termen de 72 de ore de la descoperire.

Obiectele valoroase sunt preluate apoi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi sunt analizate şi evaluate de experţi, iar multe dintre ele pot ajunge exponate în muzee.

BIHOREANUL a scris în mai multe rânduri despre descoperirile realizate de "detectorişti" în judeţ, precum şi despre pasiunea acestora de a scoate la lumină obiecte ce nu au mai fost atinse de sute sau chiar mii de ani.

Detalii, în articolele:

Vânătorii de comori: În Bihor există aproape 200 de pasionați care caută comori îngropate și neatinse de mii de ani (FOTO)

Căutătorul de comori: Un polițist a descoperit monede vechi de 2000 de ani pe dealurile din Borod (FOTO)

Podoabe și inel de bronz de peste 3.000 de ani, descoperite de un bihorean în comuna Măgești

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!