Renumita companie americană farmaceutică Johnson & Johnson trebuie să plătească 8 miliarde de dolari daune unui bărbat căruia i-au crescut sânii (ginecomastie) după ce a folosit un medicament numit Risperdal.

Potrivit BBC, decizia a fost luată marţi, după un lung proces în oraşul Philadelphia, în care compania Johnson & Johnson a fost acuzată că nu a etichetat corect efectele secundare ale medicamentului şi că a permis prescripţia medicamentului şi în cazul copiilor.

Medicamentul Risperdal (numit Risperidonă în România) este folosit pentru tratamentul schizofreniei, tulburării bipolare şi a iritabilităţii la persoanele cu autism.

Nicholas Murray, în vârstă de 26 de ani, a povestit că au început să-i crească sânii în anul 2013, după ce psihologul său i-a prescris medicamentul de la Johnson & Johnson, bărbatul fiind diagnosticat cu o tulburare din spectrul autismului.

Sursa citată mai precizează că verdictul dat în favoarea lui Murray este primul într-o serie de mii de cazuri privind acordarea de despăgubiri legate de medicamentul Risperdal care aşteaptă să fie judecate.

Compania americană a anunţat că va contesta hotărârea pe care o consideră "disproporţionată în mod grosolan".

Brand-ul se confruntă şi cu procese în cazul altor produse. În vara anului 2018, compania a fost condamnată de un tribunal din St. Louis la plata unor despăgubiri de 4,96 miliarde de dolari către 22 de femei care au acuzat compania că azbestul din pudra de talc le-a îmbolnăvit de cancer ovarian.