Reprezentanţii companiei americane din domeniul biotehnologiei Moderna au anunţat, luni, că vaccinul anti-Covid dezvoltat de cercetătorii lor are o eficacitate de aproape 95%. Aceştia au mai precizat că vor face demersurile pentru a obţine aprobarea utilizării vaccinului în săptămânile următoare.

Voluntarii nu s-au îmbolnăvit

Potrivit G4media.ro, datele despre vaccin, transmise printr-un comunicat presei americane, sunt încă preliminare.

Testele au fost efectuate pe un eşantion de 30.000 de persoane din SUA, jumătate dintre participanţi primind două doze de vaccin, la distanţă de 4 săptămâni. Restul persoanelor care au participat primind de fapt un "fals vaccin", placebo.

În urma testării, compania transmite că vaccinul oferă o protecţie de 94,5%. Datele mai arată că în rândul persoanelor din eşantion au existat 11 cazuri grave de Covid, toţi aceştia fiind însă din rândul persoanelor care au primit vaccinul fals.

"În ansamblu, eficacitatea s-a dovedit a fi una extraordinară... Este o zi măreaţă", a declarat directorul medical Tal Zaks, potrivit publicaţiei The New York Times.

Acesta a mai adăugat şi din rândul voluntarilor nu au făcut parte copii, însă în luna următoare vaccinul urmează a fi testat de adolescenţi, şi abia apoi de cei mai mici.

Potrivit companiei, 9-10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de a doua doză de vaccin - şi anume oboseală, febră musculară (curbaturi) sau o roşeaşă în jurul punctului injecţiei.

În cazul în care acesta ar fi nivelul eficienţei - adică de peste 94% - în cadrul populaţiei generale, vaccinul Moderna ar fi unul dintre cele mai eficiente din prezent, comparabil cu cel de rujeolă (eficienţă 97%), potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor (CDC).

Două vaccinuri

Recent, o altă companie americană, Pfizer, a anunţat că a dezvoltat un vaccin cu o eficacitate de 90%. 

Avantajul vaccinului Moderna este că nu trebuie ţinut la temperaturi extrem de scăzute precum cel produs de Pfizer, care trebuie depozitat la minus 70 de grade Celsius. Moderna spune că vaccinul său este stabil la temperaturi de 2 până la 8 grade Celsius şi poate fi depozitat într-un frigider clasic timp de 30 de zile. La o temperatură de minus 20 de grade, vaccinul rezistă până la 6 luni, scrie Hotnews.ro. 

Asta în timp ce vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de -75 de grade şi poate fi ţinut în frigider doar 5 zile.

Încă nu se ştie cât de mult durează imunitatea în faţa virusului, după administrarea vaccinului, participanţii la testare urmând să fie monitorizaţi în continuare pentru a afla un răspuns. În plus, nu se ştie dacă vaccinul stopează contractarea unei forme severe de boală de pacienţi sau dacă opreşte şi răspândirea virusului de către aceştia, mai notează site-ul Hotnews.ro. 

Compania ar putea începe producţia în a doua parte a lunii decembrie, după ce primeşte avizul din partea agenţiei FDA, potrivit epidemiologului-şef din SUA, Anthony Fauci.

Comisia Europeană a încheiat luna trecută cu Moderna un contract pentru livrarea în statele membre UE a sute de milioane de doze odată ce vaccinul e avizat şi poate intra în producţie.