Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ucidere din culpă, după ce un copil a murit intoxicat cu gaze din cauza neglijenţei.

Informaţia a fost făcută publică marţi, printr-un comunicat transmis de Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului suprem, care anunţă că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a SC OMV PETROM SA.

Potrivit rechizitoriului, cadavrul minorului a fost găsit pe 27 februarie 2014, la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând  OMV Petrom. Sonda era situată la circa 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia minorul, notează procurorii, însă nu a fost asigurată corespunzător.

"Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani. Inhalarea de către victimă a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător aşa cum inculpata, societatea comercială anterior menţionată, ar fi trebuit să procedeze", arată comunicatul procurorilor.

Documentul a reţinut că astfel OMV a facilitat pătrunderea copilului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, iar acest fapt a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei de către o persoană rămasă neidentificată, au mai arătat procurorii.

"Nerespectarea de către S.C. OMV PETROM S.A. a normelor şi măsurilor la care am făcut referire recomandau instalarea unor bariere de protecţie acolo unde amplasamentele nesupravegheate se află aproape de o aşezare umană, având rolul de a preveni vătămarea corporală a unor persoane sau pierderea de vieţi omeneşti, norme a căror nerespectare a condus la decesul minorului F.M.I.", mai arată comunicatul.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Ploieşti.