Grupul RCS & RDS, controlat de magnatul orădean Zoltan Teszari, va colabora cu Ericsson pentru modernizarea reţelei Digi Mobil, respectiv pentru a lansa servicii îmbunătăţite de broadband prin întreaga reţea Digi Mobil din România.

Capital.ro scrie că Ericsson a fost ales de către operatorul orădean pentru a înlocui echipamentele deja existente în reţeaua Digi ale altor vendori, cu cele mai noi echipamente radio din portofoliul său, echipamente ce pot susţine tehnologiile NarrowBand-IoT (NB-IoT) şi 5G. Astfel, abonaţii din ţară vor avea posibilitatea de a beneficia de servicii îmbunătăţite de broadband mobil. 

Proiectul se axează cu precădere pe modernizarea reţelei din Bucureşti şi alte oraşe mari, marcând prima colaborare din România a celor două companii.

Potrivit Capital.ro, contractul prevede şi implementarea de puncte de acces bazate pe Sistemul Radio Ericsson (ERS), ce pot susţine servicii 3G şi 4G, pregătind, în acelaşi  timp,  reţeaua pentru 5G. Noua soluţie va susţine servicii de tip Internetul Tuturor Lucrurilor, dându-i RCS & RDS posibilitatea să lanseze rapid soluţii B2B inovatoare şi să identifice şi valorifice noi surse de venit, arată sursa citată.

"Colaborând  cu Ericsson, vom putea beneficia de experienţa şi expertiza globală a echipei lor pentru a moderniza semnificativ reţeaua noastră radio, astfel încât să putem susţine eficient creşterea constantă a consumului de date şi Internet", a spus Valentin Popoviciu, vicepreşedinte executiv RCS & RDS. "Soluţiile tehnologice pe care le vom implementa vor aduce un plus de capacitate reţelei noastre, permiţându-ne să ajungem la mai mulţi consumatori din Bucureşti, cel mai mare oraş din România, oferind, în acelaşi timp, servicii sigure şi de o calitate superioară pentru utilizatorii existenţi", a adăugat el.

"Operatorii au nevoie de soluţii pe care să le implementeze acum în reţelele lor pentru a face faţă creşterii serviciilor curente şi pentru a se pregăti pentru 5G", a spus Arun Bansal, Senior Vice President,  Head of Europe and Latin America în cadrul Ericsson.

Implementarea sistemului radio Ericsson în Bucureşti va începe din decembrie 2017. 

Potrivit site-urilor de specialitate, 5G este o continuare a tehnologiei 4G, care va aduce viteze foarte mari şi latenţă scăzută ceea ce înseamnă că maşinile autonome vor deveni o realitate, iar medicii vor putea efectua operaţii cu ajutorul roboţilor de la mii de kilometri distanţă.

Arbitrul telecom din ţara noastră, ANCOM, a anunţat că vrea să organizeze o licitaţie pentru acordarea de licenţe 5G anul viitor.

Numele 5G semnifică generaţia a 5-a de viteză în telefonia mobilă. Cu aceasta, vitezele de download cresc de şase ori, latenţa comenzilor prin semnalul wireless va scădea semnificativ, filmele şi materialele video se vor încărca infinit mai repede, iar site-urile vor răspunde la comenzile tale cât ai clipi.

Capital mai notează, legat de terminale 5G, că primele pe care le vom vedea vor fi  la începutul anului 2018, la Olimpiada de iarnă din Coreea de Sud. Acelea vor fi prototipuri şi vor fi folosite doar pentru demonstraţia tehnologiei, iar la începutul anului 2019 vor fi lansate primele telefoane comercial, însă nu vor fi ieftine.