În premieră, Universitatea din Oradea este organizatorul unui concurs naţional dedicat studenţilor de la Inginerie Electronică şi Telecomunicaţii, Tehnologii de Interconectare Electronică 2015, aflat la a 24-a ediţie.

Studenţi din 12 centre universitare, inclusiv de la universităţile de Politehnică din Bucureşti şi Timişoara, au venit la Oradea pentru a se întrece. Examenul pe care îl vor da n-are însă nicio legătură cu profesorii lor. „Subiectele, baremele şi corectura vor fi realizate de reprezentanţii industriei, companiilor de profil din toată ţara. Noi suntem doar organizatori şi spectatori”, a explicat profesoara Cornelia Gordan, directorul Departamentului de Electronică şi Telecomunicaţii al Universităţii din Oradea.

Astfel, reprezentanţii a zece companii multinaţionale, inclusiv Continental, Plexus, Celestica ori Siemens, au conceput joi subiectele de examen ce vor fi date vineri studenţilor. Regulamentul concursului  prevede că fiecare universitate este reprezentată de trei studenţi, aleşi în urma unei selecţii locale, dar care concurează individual.

Adevărata menire a competiţie nu este întrecerea studenţească, însă, ci stabilirea unei legături între studenţi şi companii. „Companiile vin la acest concurs pentru a-şi găsi viitorii angajaţi în rândul celor mai buni studenţi, angajaţi pe care îi duc direct în departamentele de producţie”, a explicat Gordan.

Potrivit profesoarei, doi dintre studenţii care au reprezentat Universitatea din Oradea anul trecut la această competiţie au ajuns angajaţi ai companiei Continental Timişoara.

Competiţia a fost deschisă oficial joi, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, în prezenţa rectorului Constantin Bungău, a preşedintelui Senatului universitar Sorin Curilă, a directoarei Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, Delia Ungur, şi a altor profesori din ţară şi din străinătate, respectiv reprezentanţi de companii din domeniu.