Firmele de telefonie Vodafone, Telekom, Orange şi RDS RCS au fost amendate cu peste 1,6 milioane de lei pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţia de a avea o acoperire cu servicii de voce pentru cel puţin 98% din populaţia României. Anunţul a fost făcut, marţi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Potrivit site-ului Adevarul.ro, amenzile au fost acordate în urma unei campanii de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă desfăşurată de ANCOM, în perioada mai - septembrie 2019.

Acoperirea cu semnal a fost măsurată în localităţi, parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele şi străzile principale, precum şi străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată. Acoperirea a fost calculată ca raportul dintre suma populaţiei acoperite şi suma populaţiei măsurate.

Conform licenţelor de utilizare a spectrului radio deţinute, Orange, Vodafone şi Telekom Mobile erau obligate să acopere cu servicii de voce zonele locuite de cel puţîn 98% din populaţia României, prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS RDS până la dată de 5 aprilie 2019.

"În urma măsurătorilor efectuate de Autoritate, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 97.81% din totalul populaţiei, Vodafone Romania - 97.76%, Telekom România Mobile Communications - 96.53%, iar RCS&RDS - 95.42%. Ţinând cont de procentul atins de fiecare operator, am sancţionat RCS&RDS cu amendă în valoare de 800.000 de lei, Telekom Mobile cu 700.000 de lei, Vodafone cu 60.000 de lei, iar Orange cu 50.000 de lei, în total 1,61 de milioane de lei", a precizat directorul executiv al ANCOM, Cristin Popa, pentru sursa citată. Acesta a mai declarat că se va relua campania de măsurători şi în 2020, iar dacă este necesar se vor aplica alte sancţiuni, până când se companiile îşi vor respecta obligaţiile.

În urma rezultatelor, ANCOM a realizat o hartă interactivă pentru ca toţi utilizatorii să aibă acces la cele mai recente date privind acoperirea cu servicii de voce a tuturor operatorilor prezenţi pe piaţă din România, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili. Aceasta este disponibilă pe site-ul aisemnal.ro.