Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, a prezentat comparații cu rezultate șocante legate de costurile salubrizării din Oradea, municipiu similar ca număr de locuitori și suprafață cu unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce. Din comparație reiese că în Sectorul 1 salubrizarea stradală a costat anul trecut de peste 8 ori mai mult decât la Oradea, iar pe kilometrul pătrat este de 14 ori mai scumpă decât în Oradea.

Edilul bucureștean se pregătește de rezilierea contractului cu operatorul local de salubrizare, Romprest, motivând, potrivit Hotnews, cu costurile exagerate determinate de contractul încheiat cu Primăria Sectorului 1 în 2008 pentru o perioadă de 25 de ani și prezentând o analiză comparativă a costurilor de salubrizare în acest sector vs. Oradea, care arată că în orașul de pe Crișul Repede cheltuielile sunt mult mai mici decât în Sectorul 1 București.

Una dintre concluziile principale ale analizei este că în Oradea salubrizarea stradală costă (cu TVA inclusă) numai 1,13% din bugetul anual, pe când în Sectorul 1 costă 9,56% din bugetul total calculat ca buget local și componentă de buget al Primăriei Generale a Municipiului București aferentă acestui sector.

Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul orașului Oradea.

Analiza costurilor de salubrizare Sectorul 1 București vs. Oradea, prezentată de Clotilde Armand:

Oradea și Sectorul 1 București sunt UAT-uri similare ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare, dar prezintă discrepanțe mari în privința costurilor de salubrizare, în defavoarea Sectorului 1.

Oradea și Sectorul 1 din București sunt două unități administrativ teritoriale similare ca număr de locuitori: 201 mii în Oradea față de 229 mii în Sectorul 1. Suprafața Oradiei este de 115 km², aproape dublă față de Sectorul 1 (68 km²). Bugetul Sectorului 1 este de 1,2 miliarde lei, la care se adăugă 0,85 miliarde lei reprezentând cota de 1/8 din bugetul municipiului București proporțională cu ponderea populației Sectorului 1 în populația Bucureștiului. În total, cetățenii Sectorului 1 beneficiază în 2021 de un buget de 2,05 miliarde lei. Bugetul din Oradea este puțin mai mare - 2,1 miliarde lei. Pe cap de locuitor, bugetul Sectorului 1, inclusiv partea aferentă de la PMB, atinge 9000 lei/an, mai puțin decât la Oradea (10500 lei/an).

- Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea.

- Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea.

- Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea.

Atât în Sectorul 1, cât și în Oradea, serviciul de salubrizare este delegat unor operatori privați.

- Oradea a delegat pentru 8 ani salubrizarea către RER Vest în 2020.

- Sectorul 1 a delegat salubrizarea către Romprest în 2008 pentru 25 de ani și 11 acte adiționale semnate între 2008 și 2019.

Costuri unitare salubrizare stradală și menajeră:

Costurile unitare ale celor două unități administrativ teritoriale la categoria salubrizării stradale (stropit, spălat și maturat străzi și trotuare și întreținere curățenie, precum și de colectare și transport deșeuri de la populație sunt considerabil mai mari în Sectorul 1 decât în Oradea:

- În 2020, salubrizarea stradală a reprezentat 75% din costul total al salubrizării Sectorului 1, în timp ce colectarea și transportul deșeurilor de la populație a reprezentat 10% din costuri.

- Costurile unitare ale salubrizării stradale și ale colectării și transportului gunoiului de la populație în Sectorul 1 sunt semnificativ mai mari ca în Oradea, cu un raport variind între de 1,85 ori până la de 13 ori mai mari.

În comparație nu au fost analizate costurile de eliminare, sortare, concasare și tratare a deșeurilor, aceste servicii fiind prestate de alte firme decât cele care asigură salubrizarea, atât în Sectorul 1 București, cât și în Oradea.

Comparație costuri salubrizare stradală:

- Costurile anuale cu salubrizarea stradală în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 20 milioane lei fără TVA.

- În Sectorul 1, facturile de salubrizare stradală prezentate de operator în 2020 (excluzând serviciile prestate de terți: eliminare, concasare, sortare, tratare) se ridică la 165 milioane lei fără TVA, de peste 8 ori mai mult decât la Oradea.

- Pe km², costul anual al salubrizării stradale în Sectorul 1 ajunge la 2,42 milioane lei/km², adică de 14 ori mai mult decât în Oradea (0,17 milioane lei/km²).

Comparație costuri gunoi de la populație:

- Costul anual pentru colectarea și transportul gunoiului de la populație în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 8,2 milioane lei fără TVA.

- În Sectorul 1, facturile de colectare și transport prezentate de operator în 2020 se ridică la 21 milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât la Oradea.

Observație:

- În Sectorul 1 sunt colectate anual de la populație numai 172 mii de metri cubi de deșeuri, fata de 242 mii mc în Oradea.

- Prețul pe mc în Sectorul 1 este de 3,66 ori mai mare decât în Oradea.

Ponderea în bugetul local:

- În Oradea, salubrizarea stradală costă (cu TVA) doar 1,13% din bugetul anual.

- În sectorul 1, salubrizarea stradală costă 9,56% din bugetul total calculat ca bugetul local și componenta de buget PMB aferentă Sectorului 1.

- Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul Oradiei.