România chiar este ţara tuturor posibilităţilor!

De când s-a dublat la 160 lei taxa de economie circulară, pe care operatorii de salubritate, implicit cetăţenii şi primăriile, o achită pentru fiecare tonă de gunoi depusă la haldă în loc să fie valorificată, autorităţile din Bihor caută soluţii să scape de această plată.

Ecolect, asociaţia care reprezintă oraşele şi comunele judeţului în probleme de salubritate, şi-a propus ca toate gunoaiele adunate din Bihor să fie tratate mecano-biologic pentru că produsul astfel obţinut, un compost industrial, este scutit de taxa de economie circulară, ceea ce ar reduce facturile.

Numai că planul se poate realiza doar cu multă bătaie de cap şi cheltuială, fiindcă legea impune că acest compost să fie analizat periodic de un laborator acreditat, care să confirme că nu mai este gunoi, ci pământ de umplutură.

Or, în România nu există niciun astfel de laborator! Singura şansă ar fi ca Bihorul să trimită compostul la analize în străinătate, stabilind o nouă fiţă, în care nu doar cetăţenii se "doftoresc" dincolo, ci şi gunoaiele...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!