Persoanele în etate din Bihor au, de-acum, un nou centru de îngrijire, deschis zilele trecute de Primăria Comunei Borş, în Santăul Mare. Adăpostul "Silver" are în prezent 54 de locuri, cu posibilitate de extindere pentru încă 20, şi este dotat la standardele unui hotel de trei stele, oferind, pe lângă mobilier de ultimă generaţie, şi încălzire proprie, pe gaz.

Căminul dispune de camere moderne de două paturi, spaţioase şi luminoase, existând posibilitatea circulării şi cu cărucioare. Cele 26 camere sunt dotate cu mobilier adecvat şi cu sistem centralizat de încălzire, iar fiecare cameră are baie proprie, tv, cablu tv, telefon, frigider şi mobilier nou.

Clădirea căminului se întinde pe două nivele şi mansardă, în acest sens fiind construit şi un lift, iar curtea şi împrejurimile au fost amenajate aşa încât să se bucure de ele atât rezidenţii cât şi vizitatorii.

Cei cazaţi aici au la dispoziţie şi o bucătărie modernă cu aparate electronice şi electrocasnice moderne, dar şi personal specializat. Se servesc 3 mese pe zi, mâncarea fiind asigurată din fondurile primăriei. În incinta centrului se găseşte o capelă de rugăciune care poate deservi fiecare religie, după necesităţi.

Având în vedere locul în care este amplasat, centrul pentru persoanele vârstnice oferă un ambient plăcut, iar împrejurimile - liniştea şi intimitatea pentru cei în nevoie.

Potrivit primarului Batori Geza, căminul proaspăt deschis adăposteşte deja două persoane. Pentru a putea fi acceptaţi în centru, fiecare vârstnic trebuie să plătească lunar 1.500 de lei, dar în rest nu sunt restricţii legate de naţionalitate sau sex.

Batori a mai precizat că adăpostul a fost predat Fundaţiei ProBorş, care aparţine comunei, fiind ridicat din fonduri europene. Lucrările au fost începute în anul 2010, fiind executate de SC Eurociv Oradea, în cadrul măsurii 3.2.2. Întreaga investiţie s-a ridicat la peste 6 milioane de lei, din care 10% a asigurat primăria Borş.

Viorel Orbai