Primăriile din Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău), Naruja (judeţul Vrancea) şi Aninoasa (Hunedoara) sunt cele patru administraţii locale din România care au intrat oficial în procedură de insolvenţă, prin decizii ale instanţelor de judecată. Aninoasa are aproape un an de la intrarea în insolvenţă, iar cele trei comune au intrat în insolvenţă la începutul acestui an.

Cea mai îndatorată comună din România, Nalbant (Tulcea), are obligaţii de plată reprezentând 1.007,6% din totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, citate într-o analiză Gândul.

Comuna Naruja (judeţul Vrancea) a intrat în insolvenţă pe 25 februarie 2014. Comuna avea obligaţii de plată, lichide şi exigibile, mai vechi de 120 de zile, la data declarării "situaţiei de criză financiară" de 1.505.931, reprezentând 90,3% din totalul cheltuielilor bugetului general al comunei.

Comuna Ardeoani (judeţul Bacău) a intrat în insolvenţă pe 10 ianuarie 2014. Ponderea obligaţiilor de plată în totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei este de 268 la sută, primăria având obligaţii de plată de 5.314.084 lei.

Oraşul Aninoasa (Hunedoara) a fost prima localitate din România pentru care a fost deschisă procedura insolvenţei, în iunie 2013. La 31 decembrie 2013 totalul cheltuielilor bugetului comunei era de 4.297.650 lei. Valoarea obligaţiilor de plată, mai vechi de 120 de zile, cu excepţia celor aflate în litigiu comercial, la data intrării în insolvenţă, era de 3.377.629 lei. Ponderea obligaţiilor de plată în total cheltuieli era de 78,59 la sută.

Recordul îl deţine comuna Nalbant (Tulcea), care a intrat în insolvenţă pe 31 ianuarie 2014. Comuna avea la acea dată obligaţii de plată de 39.014.873 lei, reprezentând o pondere de 1.007,6% din totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei.

"Ne-ar trebui 53 de ani să achităm datoria", a calculat primarul din Nalbant, Ion Nicolae (PDL), care vede salvarea doar în achitarea sumei de către Ministerul Finanţelor.

Pe scurt, datoria a rezultat în urma unui litigiu comercial dintre primărie şi o firmă care concesionase de la aceasta un teren de 20 de hectare pentru "înfiinţarea unei exploatări de rocă de tip gresie calcaroasă". Firma concesionară a dat în judecată primăria pentru neexecutarea corespunzătoare a prevederilor contractului de concesiune. Primăria a fost obligată să plătească firmei 39 de milioane de lei (circa 10 milioane de euro), adică bugetul primăriei pe 11 ani.

"Dacă în trei ani nu reuşim să achităm suma, primăria dă faliment. Satele vor fi repartizate la alte comune învecinate. Bunurile primăriei ar fi vândute, iar banii vor merge la firma la care avem datoriile", a mai explicat primarul din Nalbant pentru gandul.info.

Totalul arieratelor - plăţi restante mai mari de 90 de zile - înregistrate de primării şi consilii judeţene la 31 martie 2014 era de 249 milioane de lei, echivalentul a 56 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finanţelor. La acestea se adaugă arierate "în curs de calificare", potrivit OUG 73/2013, în valoare de 360 de milioane de lei, adică alte 80 de milioane de euro. Astfel că primăriile au arierate totalizând circa 136 de milioane de euro.