Primăria Sântandrei a anunțat că a depus spre finanțare cu bani europeni un proiect „important pentru comunitate”, și anume realizarea unui parc fotovoltaic cu aproape 1.000 de panouri, din care să asigure energia electrică pentru 10 clădiri publice din comună, inclusiv cea a Primăriei, precum și școli, și cămine culturale.

Conform unui anunț făcut pe pagina de Facebook a Primăriei Sântandrei, proiectul privind realizarea centralei electrice fotovoltaice ar putea fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare POIM 2014-2020. 

„Parcul fotovoltaic ar urma să fie compus din 926 de panouri fotovoltaice monocristaline de 540 kWp. Acesta va asigura producția de energie electrică necesară pentru a acoperi consumul propriu la nivelul a 10 clădiri publice: Primăria, sala de sport, cabinete medicale, Școala gimnazială nr. 1, grădinița nouă, creșa nouă, Cămin cultural Palota, Cămin cultural Sântandrei, școala mică (veche), grădinița veche”, se arată în informarea de pe pagina comunei.

Primarul din Sântandrei, Ioan Mărcuș, a vorbit în acest context despre „procesul de tranziție” în România în privința asigurării energiei. „În contextul actual, sectorul energetic din țara noastră se află în plin proces de tranziție, ajungând la o răscruce: pe de-o parte, autoritățile publice trebuie să treacă raapid la decarbonarea sistemelor energetice, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să promoveze sursele regenerabile, iar pe de altă parte trebuie asigurată securitatea aprovizionării cu energie electrică la un nivel de cost accesibil, cu impact direct asupra continuității serviciilor publice și asupra consumatorului final. Tocmai de aceea, (...) trebuie să identificăm soluții care să reducă consumul (...) și să identificăm surse noi mai ieftine de obținere a energiei pentru consum propriu”, a spus edilul.

Pe pagina comunei nu se precizează în schimb ce valoare are proiectul depus prin POIM.

În schimb, Primăria Sântandrei a precizat că a mai depus spre finanțare, de data aceasta prin PNRR, un proiect privind extinderea alimentării cu apă și canalizare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!