În data de 17 mai 2022, Curtea Constituţională a pronunţat o decizie foarte importantă prin care a stabilit că, deocamdată, nu avem un cadru legal suficient reglementat pentru a se putea intercepta de către autorităţile statului, în cadrul dosarelor penale, conversaţiile scrise sau vocale prin diverse programe disponibile pe internet,  WhatsApp fiind cel mai cunoscut exemplu.

În concret, o lege care dădea acest drept parchetelor a fost declarată neconstituţională cu votul unanim al judecătorilor constituţionali în procedura de verificare a constituţionalităţii înainte de promulgare, aşadar, practic, legea votată de Parlament şi promulgată de preşedinte nu va mai intra în vigoare.

În legea votată de Parlament se prevedea posibilitatea de a fi interceptate comunicaţiile efectuate prin intermediul diverselor programe informatice în condiţiile în care se interceptează şi convorbirile telefonice conform procedurii penale, legea instituind obligaţia în sarcina furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice de a furniza "informaţiile reţinute sau stocate" organelor de urmărire penală sau organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Prin decizia de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională a arătat că aceste prevederi nu au caracter previzibil, iar proporţionalitatea măsurii nu este asigurată prin reglementarea unor garanţii corespunzătoare, cu respectarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituţie. Lipsa garanţiilor deschide posibilitatea unor abuzuri în activitatea de reţinere şi stocare a datelor, cu riscul afectării dreptului la viaţă intimă, familială şi privată a persoanei, a secretului corespondenţei şi a libertăţii de exprimare, ingerinţa statului în exercitarea drepturilor constituţionale menţionate nefiind formulată într-o manieră susceptibilă să ofere încredere cetăţenilor în caracterul său strict necesar într-o societate democratică.

Curtea constată că aceleaşi dispoziţii sunt susceptibile de a crea aparenţa de legalitate cu privire la activitatea de reţinere şi stocare a informaţiilor electronice, lăsând posibilitatea interpretării acestora în sensul că obligaţia reţinerii şi stocării informaţiilor electronice poate fi reglementată prin acte normative infralegale, adoptate de autorităţi publice administrative cu competenţe în materia comunicaţiilor electronice. Or, o atare concluzie este incompatibilă cu drepturile fundamentale ale omului. În concluzie, comunicaţiile prin WhatsApp sunt în continuare "la liber".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!