O hotărâre a Consiliului Local Nojorid a fost atacată în justiţie de Prefectura Bihor deoarece, deşi conţine un singur articol, de nici patru rânduri, încalcă nu mai puţin de trei legi.

Bihorel a aflat că, de fapt, hotărârea e de-a dreptul comunistă. Adoptată la finele anului trecut, la propunerea primarului Petru Tudor Baba, HCL 176/09.12.2022 prevede "impozitarea drept curţi construcţii a unei suprafeţe de 300 metri pătraţi din oricare parcelă aflată în intravilanul agricol, indiferent de suprafaţa acesteia", motivul invocat de edil fiind că de ani întregi în comună impozitul pe terenurile agricole intravilane este mai mic decât pentru terenurile agricole extravilane.

Ceea ce, într-adevăr, este anormal, dar asta nu înseamnă că o aberaţie poate fi corectată cu o alta.

Prefectura a cerut revocarea actului încă din ianuarie, iar pentru că în aprilie Consiliul Local a refuzat, acum a deschis proces la Tribunal.

Hotărârea încalcă Legea Urbanismului, Codul Administrativ şi Codul Fiscal, inventând un impozit "fix" indiferent de mărimea terenului şi de existenţa efectivă sau nu, pe el, a unei construcţii.

"Impozitarea pentru curţi construcţii trebuie stabilită particularizat, conform declaraţiei fiecărui proprietar şi a verificării în teren a fiecărei gospodării", au explicat juriştii Prefecturii. Atât doar că "Iluminaţii" de Nojorid nu au priceput...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!