Cunoscut în perioada secolului XX ca fiind mândria vechii familii Komaromi, conacul ce îi duce mai departe numele a avut de-a lungul timpului mai multe întrebuințări - de la grădiniţă şi sediu CAP, la casă de expoziţii din 2014 şi atracţie turistică pe Valea Ierului, cu o parte din colecţii gata de vizitat - de luni până vineri între orele 9-16 - şi cu altele în lucru, cum ar fi mobilier, ceramici, împletituri, unelte de pescuit specifice zonei şi o sală de conferinţe.

Conacul Komaromi şi-a redeschis porţile şi pentru melomani, astfel că iubitorii muzicii de cameră au fost miercuri, 7 iunie, martorii unui program muzical pe acorduri de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert şi Ernst von Dohannyi. Concertul de la conac a fost susţinut de muzicienii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel).

Concertul face parte din Circuitul SoNoRo Conac 2017 şi a pornit de la dorinţa de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns în clădiri istorice.

"Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural", spun organizatorii.

În deschidere, primarul comunei Sălacea, Horváth Béla, a ținut să precizeze importanța acestui eveniment artistic atât pentru satul Otomani, cât și pentru Valea Ierului, aducând acel plus de care este nevoie pentru revigorarea vieții culturale în Țara Bihorului.

În urma unui proiect pe fonduri europene de 500.000 de euro demarat în 2010 de Primăria Sălacea şi oraşul Gyula, conacul - aflat într-o stare avansată de degradare - s-a transformat într-o impozantă bijuterie al cărei interior de inspiraţie barocă şi-a recăpătat strălucirea de odinioară.