Hakeshet Klezmer Band va susţine, pe 18 decembrie, de la ora 17, la Sinagoga Zion, un concert de muzică klezmer în memoria artistului Gyuri Vilan.

"Gyuri Vilan a fost fondatorul şi sufletul corului Comunităţii Evreilor din Oradea. Corul a fost înfiinţat în 1970 şi a cântat în decursul a 36 ani în sute de concerte în Oradea, în ţară şi străinatate. În anul 2005, Gyuri Vilan, împreună cu alţi instrumentişti de la Filarmonica Oradea, a înfiinţat formaţia Hakeshet Klezmer Band Oradea a Comunităţii Evreilor din România", au precizat organizatorii.

Formaţia a debutat pe scena Teatrului din Oradea în aprilie 2005, mergând apoi la festivalul Euroiudaica la Sibiu, Proetnica la Sighişoara şi dând concerte la Teatrul Evreiesc din Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român Bucureşti, la Braşov, Galaţi, Timişoara, Cluj, Mediaş, Tg-Mureş, Festivalul filmului Media. Band-ul a cântat şi în Ungaria, Israel şi Argentina.

Formaţia Hakeshet Klezmer Band Oradea a avut un rol principal şi în musicalul de succes al Teatrului Regina Maria, "Scripcarul pe acoperiş".

Biletele pentru concertul Hakeshet Klezmer Band de pe 18 decembrie costă 10 lei şi s-au pus în vânzare la Sinagoga Zion, Turnul Primăriei şi Casa Darvas la Roche.

Potrivit Primăriei Oradea, un moment special în cadrul evenimentului de duminică seară va fi intervenţia prin Skype a unuia dintre membrii trupei Klezmer, Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea. Deşi se află în Israel pentru un tratament, a dorit să participe, chiar dacă numai virtual, la această sărbătoare a comunităţii evreieşti din Oradea.