Concertul de joi al Filarmonicii orădene are în prim-plan doi compozitori inovatori ale căror lucrări vor fi redate de orchestra locală, condusă de Jankó Zsolt.

Prin acest eveniment, care îi va aduce pe cei doi compozitori „în armonie”, „Filarmonica de Stat Oradea provoacă publicul meloman să descopere similitudinile dintre ei, dar și diferențele care se manifestă prin stil și alte elemente, multe pornind de la epocile diferite în care au trăit și compus. Programul poate fi revoluționar, romantic, energic sau poate chiar melancolic”, transmit reprezentanții instituției de cultură.

Aceștia precizează că seara muzicală include: Uvertura „Egmont” de Ludwig van Beethoven, cu caracterul său revoluționar, Suita „West Side Story” scrisă de Leonard Bernstein, cu romantismul filmelor americane de la jumătate secolului XX și inspirată din faimosul teatru „Romeo și Julieta” de William Shakespeare, și „Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21” de Ludwig van Beethoven, cu un Beethoven tânăr și energic, care își definitiva din ce în ce mai pregnant stilul individual în genul simfonic și nu numai.

Jankó Zsolt (foto principală) a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a perfecționat la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Și-a completat apoi studiile la Conservatorio di Musica „Benedetto Marcello” din Veneția.

În prezent este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Bilete pentru concertul „Bernstein și Beethoven în armonie” se pot cumpăra la casieria Filarmonicii și online la prețuri între 15 și 50 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!