Moştenirea Art Nouveau a oraşului este unul din principalele atribute pe care Oradea le are şi pe care în ultimii ani s-a bazat strategia de promovare şi de dezvoltare turistică.

Pornind de la investiţiile în reabilitarea clădirilor din centrul istoric până la evenimentele care au scos în evidenţă această moştenire valoroasă de care ne bucurăm azi, patrimoniul Art Nouveau este un motor de dezvoltare important, atât pentru dezvoltarea turismului cât şi inclusiv în atragerea de investiţii sau fonduri nerambursabile.

Pentru a preţui acest patrimoniu, perioada şi persoanele care au contribuit decisiv la construirea realităţii de care ne bucurăm noi azi, în data de 15 Iunie începând cu orele 20:30, Visit Oradea va organiza în Piaţa Unirii un concert de blues cu Berti Barbera şi Nicu Patoi, în preambulul proiecţiilor dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau. 

Pornind de la experienţa evenimentelor dedicate zilelor mondiale Art Nouveau, organizate de Primăria Oradea şi Fundaţia de Protejare a Monumentelor, ne propunem ca în apropierea datei de 15 Iunie, în fiecare an, să punem bazele unor evenimente culturale dedicate patrimoniului Art Nouveau, perioadei "La Belle Epoque", şi nu în ultimul rând celor care au contribuit decisiv la realizarea acestor bijuterii arhitecturale şi a unui context cultural extrem de bogat în Oradea. 

În 2019, pe data de 15 Iunie, se împlinesc exact 100 de ani de la ultima zi de mandat a Primarului Rimler Károly. După 17 de ani de mandat ca Primar al oraşului Oradea, în care de fiecare dată a pus în prim plan interesele oraşului, în întreaga sa complexitate culturală, etnică şi religioasă, acesta a lăsat în urmă un oraş în plină dezvoltare şi cu o unicitate aparte la nivelul întregii regiuni.

Concertul din data de 15 Iunie şi evenimentele care sărbătoresc ziua mondială Art Nouveau, sunt un simbol al aprecierii şi mulţumirii pentru aportul pe care Rimler Károly l-a avut în dezvoltarea oraşului şi deopotrivă pentru toţi cei care au contribuit decisiv la construcţia unui centru istoric distinctiv european şi nu în ultimul rând, pentru a pune în valoarea acest element de unicitate al oraşului Oradea. 

Concertul se va organiza în Piaţa Unirii, zona intersecţiei străzii Alecsandri cu Piaţa Unirii (zona ocupată de bradul de Crăciun la Târgul de Crăciun), urmând ca la încheierea acestui concert să înceapă spectaculoasele proiecţii  pe clădirile din Piaţa Unirii.

Sărbătorirea patrimoniului Art Nouveau, a perioadei "La Belle Epoque" şi nu în ultimul rând a celor care au contribuit decisiv la această realitate unică, va fi unul din proiectele prioritare pe care APTOR (Visit Oradea), Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor, Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, cu sprijinul Primăriei Oradea şi desigur al altor instituţii locale sau naţionale care vor dori să sprijine acest proiect, îl vom dezvolta în următorii ani.

Perioada din jurul zilei de 15 Iunie va fi o perioadă dedicată oraşului Art Nouveau şi vieţii din perioada "La Belle Epoque". 

Echipa Visit Oradea