Cea de-a IX-a ediţie a turneului de muzică clasică SoNoRo Conac ajunge vineri, la ora 19.30, în Oradea, la Catedrala Greco - Catolică "Sfântul Nicolae". Intrarea va fi liberă, dar cei care doresc vor putea să doneze pentru reamanajarea interioară a Palatului Episcopal.

Turneul, denumit "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai", este organizat de Asociaţia Sonoro, cu scopul de a promova muzica clasică în 15 oraşe ale ţării şi de a salva unele monumente importante din patrimoniul românesc care au nevoie de reabilitare.

Programul concertului din Oradea, care se va desfăşura la Catedrala "Sfântul Nicolae", va cuprinde lucrări de Pablo Casals, Zoltán Kodály şi Wolfgang Amadeus Mozart, în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) şi Cristiana Mihart (pian).

"Suntem încântaţi, de fiecare dată, să revenim în Oradea, iar concertul din acest an, din cadrul turneului SoNoRo Conac, este susţinut în beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic de aici. Acest simbol important al oraşului Oradea a fost, din păcate, devastat de incendiul din anul 2018 şi încă de atunci se fac eforturi pentru reconstruirea lui", a spus, potrivit unui comunicat de presă, Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Accesul la concert va fi gratuit, dar doritorii trebuie să îşi rezerve locurile trimiţând un email la adresa rezervari@sonoro.ro sau la numărul de telefon 0741.190.470.

"În interior vor fi voluntari cu căsuţe de donaţii, unde oricine va dori să sprijine reamenajarea interioară a Palatului Episcopal va putea dona orice sumă", a explicat şi Florin Bode, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Actuala clădire a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construită între anii 1903-1905, după proiectul arhitectului Rimanóczy Kálmán, fiind inaugurată de episcopul Demetriu Radu la 11 iunie 1905. Clădirea reflectă tendinţele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-naţional şi pluri-confesional Austro-Ungar.

Din nefericire clădirea a fost distrusă în 2018 în urma unui incendiu devastator, iar de atunci Episcopia a încercat să adune bani pentru a reconstrui palatul. În momentul de faţă amenajarea exterioară este gata, urmând să fie amenajată grădina interioară şi interiorul.

Turneul muzical "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai" va continua, până la finalul lui iulie, în Satu-Mare, Suceava, Mirceşti (Iaşi) şi Ghidigeni (Galaţi), urmând ca în august şi septembrie să fie alese şi alte oraşe.