Muzicienii Filarmonicii de Stat din Oradea au susţinut, joi seara, concertul săptămânal din sala Enescu – Bartók cu banderole albe pe braţe, în semn de protest faţă de posibilele măsuri de transformare a contractelor de muncă în unele pe perioadă determinată şi o eventuală unire a Filarmonicii cu Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti.

Concertul, cu lucrări de F. Erkel, F. Liszt şi E. Grieg, s-a ţinut cu public (şi nu înregistrat şi apoi transmis ca-n alte dăţi), căci Oradea se află în "scenariul verde" care permite ocuparea locurilor din sălile de spectacole până la capacitatea de 50%.

"Pentru a nu perturba desfăşurarea actului artistic din această seară cu un discurs explicativ, despre motivele purtării banderolei albe, vă supunem atenţiei scrisoarea deschisă asumată de către colectivul artistic al Filarmonicii", au scris, înainte de concert, pe Facebook reprezentanţii instituţiei de cultură. 

Scrisoarea la care face referire postarea este semnată de muzicieni şi a fost trimisă către preşedintele CJ Bihor, consilierii judeţeni şi presa locală. În textul acesteia se subliniază că o eventuală trecere a artiştilor pe contracte de muncă pe perioade determinate ar putea însemna dispariţia Filarmonicii din Oradea şi transformarea acesteia într-o instituţie de proiecte, cu un grup mic de muzicieni şi un repertoriu sărac.