Filarmonica de Stat Oradea programează joi un concert deosebit cu invitaţi din Japonia, spectacolul fiind inclus şi în programul Toamnei Orădene, ediţia XXII. Directorul instituţiei i-a invitat miercuri la o conferinţă de presă pe cei doi muzicieni japonezi care vor urca pe scenă joi seara, de la ora 19.

Dirijorul japonez Shinya Ozaki a mai condus orchestra orădeană în mai multe rânduri, inclusiv la concertele de muzică de film, care s-au bucurat de succes pe scena Filarmonicii. De altfel, din 1994 şi până în prezent Shinya Ozaki este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Târgu Mureş, primind în 2005 din partea preşedintelui României distincţia "Meritul cultural în grad de comandor".

De data aceasta, dirijorul a adus-o cu el la Oradea pe pianista Tomoe Kawabata, despre care spune că este o artistă extraordinară, şi care şi-a lansat recent primul album care conţine lucrările celor mai importanţi compozitori japonezi şi este intitulat "Cinci pietre într-o grădină japoneză".

Programul concertului de joi cuprinde "Concert pentru pian şi orchestră în Re bemol" de Aram Haciaturian şi "Simfonia I în si minor" de Kurt Atterberg.

Pe de altă parte, sala Enescu Bartok va găzdui sâmbătă, de la ora 19, concertul aniversar "Remember Beatles" la împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Rock Filarmonica Oradea. Intrarea la spectacol va fi gratuită.

De asemenea, săptămâna viitoare, concertul de joi va fi dedicat memoriei dirijorului Acel Ervin, care a condus orchestra orădeană între 1965 şi 1992, dar a concertat pentru prima oară la Oradea pe 6 octombrie 1963.