Evenimentul de joi, de la ora 19, de la Filarmonica Oradea va fi centrat pe împlinirea a 150 de ani de la nașterea compozitorului Serghei Rahmaninov. Concertul va fi condus de dirijorul Janko Zsolt, iar în prim-plan se va afla pianistul Nagy Antoniu.

În program se regăsesc două dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului S. Rahmaninov: Concert pentru pian și orchestră nr. 3 și Simfonia a II-a în mi minor, op. 27.

„Lucrările pianistice din creația lui Rahmaninov reprezintă unele dintre cele mai valoroase, dar și dificile piese pentru pian scrise vreodată, compozitorul însuși fiind un pianist virtuoz. Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 este o lucrare ce reflectă pe deplin stilul și gândirea lui Rahmaninov. De cealaltă parte, repertoriul simfonic al compozitorului scoate în evidență culorile orchestrale, expresivitatea profundă și textura densă, care caracterizează creația sa”, transmit reprezentanții Filarmonicii Oradea.

Compozitorul rus Serghei Vasilievici Rahmaninov s-a născut la 1 aprilie 1873, în localitatea Semyonovo din sudul Rusiei, dar a emigrat în SUA, unde s-a și stins din viață.

„Rahmaninov nu s-a remarcat doar în calitate de compozitor, dar și ca pianist virtuoz și dirijor. Este considerat unul dintre cei mai fini pianiști ai secolului XX și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai Romantismului și ai repertoriului rus de muzică clasică. Pianul a fost instrumentul favorizat în creația lui Rahmaninov, folosindu-și propriile aptitudini de interpret, pentru a explora din plin posibilitățile tehnice și expresive ale instrumentului”, adaugă organizatorii.

Invitatul serii este Antoniu Tiberiu Nagy (foto stânga), un tânăr pianist care a aprofundat studiul instrumentului în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Deși are doar 23 de ani, palmaresul său este unul bogat și numără multe premii obținute în țări precum Italia, SUA și România. Antoniu Nagy se perfecționează în permanență, participând la cursuri de măiestrie susținute de personalități marcante ale scenelor internaționale.

Dirijorul Jankó Zsolt (în fotografia principală) a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a perfecționat la Viena și Veneția. În calitate de dirijor coordonează concerte educative pentru tineret și se află frecvent în fața unor orchestre de prestigiu. În prezent este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Biletele pentru concertul de joi „150 de ani de la nașterea lui Serghei Rahmaninov” s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!