Filarmonica de Stat Oradea difuzează vineri un concert de colinde dirijat de Lászlóffy Zsolt și susținut de Corul Filarmonicii, avându-i în prim plan pe soprana Ancuța Pop și pe tenorul Nicolae Bejan. Colindele tradiționale din repertoriul românesc, precum și din cel internațional vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook, dar și pe canalul de YouTube al instituției.
Programul cuprinde lucrări de T. Brediceanu: Gazde mari, nu mai dormiți!, D. G. Kiriac: Nouă azi ne-a răsărit, T. Popovici: Astăzi s-a născut Hristos, A. Pann: Trei crai de la răsărit, Gh. Șoima: Doamne, ale Tale cuvinte, Kodály Z.: Angyalok és pásztorok, J. S. Bach: Brich an, o schönes Morgenlicht, N. Lungu: La Vitleem, colo-n jos…, D. G. Kiriac: Plecarea magilor, O. Iloc: Axion la Naşterea Domnului, T. Jarda: Şi se-ntâlni cu-n d-ajunu, V. Mărîi: Bună seara gospodari, H. P. Türk: Colindă, T. Jarda: La casa di peste drum, T. Jarda: Mă luai, luai, C. Bence–Muk: Sus în vârful ceriului, Garai Zs.: Suita de colinde, Gh. Cucu: Sus, boieri!, N. Lungu: Mărire-ntru cele-nalte, R. Zamfirescu: Moș Crăciun, T. Brediceanu: Iată, vin colindători!, I. Prelipcean: Cu uratul, Anonim: Adeste fideles, M. Leontovich: Ring, Christmas Bells, G. F. Händel: Joy to the World, F. Gruber: Stille Nacht, Kósa Gy.: Karácsonyi énekek, Mennyből az angyal, Pásztorok, pásztorok, Dicsőség, A. Stoia: Sus, sus, sus pe vârf de munte, T. Popovici: Praznic luminous, Gh. Cucu: Domnuleţ şi Domn din cer, I. D. Chirescu: Linu-i lin, A. Pop: Viñe hulpè d’i la munt`e.
Dirijorul corului, Lászlóffy Zsolt, s-a născut la Cluj, unde a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, a participat la numeroase cursuri de măiestrie în Europa, a condus spectacole de balet, şi-a asumat o mare parte din pregătirea artistică a premierei operei Le chapeau beu de Lajtha László şi realizarea serialului operistic de televiziune în 13 episoade: Poveşti clujene de operă și a realizat înregistrarea operei Conjugarea infinită de Demény Attila.
Corul Filarmonicii a pornit în anul 1997 de la nucleul oferit de Corul Camerata Felix, căruia i s-au adăugat studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, lista repertorială a ansamblului deținând rapid peste 200 de titluri și acoperind toate epocile stilistice, dar și toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat.
Lászlóffy Zsolt aduce cu sine un suflu nou în viața ansamblului, începând cu anul 2006, venind cu tehnica dirijorală a unei școli muzicale cu tradiție, fapt ce se poate observa de altfel și în creațiile muzicale abordate de cor sub îndrumarea sa. În ultimii ani, Corul Filarmonicii a participat la mai multe turnee internaționale, printre care Ennio Morricone – 2015, 2017 sau James Newton Howard – 2017.