Joi, de la ora 19, la Filarmonica de Stat, melomanii sunt așteptați la un concert de jazz coral „Night & Day”, susținut de Corul instituției orădene și Steve Jazz Trio, István Bundzik – pian, Gyula Horváth - chitară bass, Gábor Kacsenyák – percuție, iar la pupitrul dirijoral se va afla Kocsis-Holper Zoltán.

Din program fac parte lucrări de C. Porter: You'd Be So Nice, Arr. J. Althouse - A Cole Porter Jazz Trio și A Gershwin jazz trio, Astor Piazzolla: Oblivion și Libertango, Sonny Rollins: Oleo, Michel Legrand: You must believe in spring, Bob Chilcott: A Little Jazz Mass, Rimsky Korsakov: The fly of the bumblebee - prelucrare jazz, Bruno Martino: Estate, George & Ira Gershwin/arr. J. Althouse - I've Got a Crush on You, /arr. M. Hayes: They All Laughed și Gershwin-Korb: Liza.

„Dacă în Europa s-a născut muzica cultă și s-a dezvoltat pe parcursul mai multor secole, pe continentul american a apărut muzica jazz, un gen mult mai „tânăr”, dar cu posibilități de dezvoltare infinite. În secolul XX, unii compozitori au încercat fie să găsească un punct comun al celor două genuri, fie să le aducă împreună în creațiile lor. Cel mai important nume în rândul acestor compozitori este fără doar și poate, George Gershwin. Din generația de compozitori contemporani face parte Bob Chilcott cu un aport important în ceea ce privește muzica de jazz îmbinată cu cea clasică. Concertul orădean va dezvălui și alte nume importante de compozitori, alături de creațiile lor jazz sau de prelucrările din această sferă a muzicii”, au transmis organizatorii.

„Steve Jazz Trio” este un grup instrumental format din István Bundzik la pian, Gyula Horváth la chitară bass și Gábor Kacsenyák la percuție. Cei trei muzicieni sunt profesori la Liceul „Bartók Béla” din Miskolc, la secția jazz. Muzicienii activează în mai multe formații și reprezintă o prezență constantă la evenimentele culturale ale orașului Miskolc. Trupa aduce în fața publicului atât compoziții personale, cât și prelucrări ale unor piese cunoscute. Printre acestea se află și numeroase lucrări sau teme provenite din muzica clasică. Scopul formației este acela de a cultiva gusturile muzicale.

Zoltán Kocsis-Holper studiază muzica de la 7 ani și a absolvit Academia de Muzică „Ferenc Liszt” din Budapesta, unde a studiat dirijatul coral și unde a devenit ulterior doctorand. A cântat în cor pentru a înțelege mai bine și a se apropia mai mult de muzica corală, a activat în mai multe ansambluri artistice din Sopron, dar și din Raiding, Austria. În calitate de dirijor a câștigat Premiul I la Competiția Națională a Tinerilor Dirijori în anul 2008 și Premiul Special la Concursul Internațional al Tinerilor Dirijori de la Torino, Italia, în anul 2015.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!