Muzeul oraşului din Oradea va găzdui vineri, 13 mai, un concert de muzică "înfricoşătoare", aşa cum mai este denumită muzica spectrală.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Arte, Departamentul de Muzică al Universităţii din Oradea, Asociaţia Culturală "Aesthete" şi MoO şi va începe la ora 19, cu o conferinţă susţină de muzicologul Andrei Cozma.

Acesta este profesor, compozitor şi doctor în muzicologie, dar şi autorul cărţii "Texturalismul sau sintonia muzicii din cea de-a doua jumătate a secolului XX", au transmis organizatorii, printr-un comunicat.

Va urma un concert de muzică spectrală, în cadrul căruia interpretul Maatus Pealler va cânta la caval, Andrada Ciupeiu la vioară şi Gabi Crecan la synth.

"Muzica spectrală, spectralismul sau "muzica înfricoşătoare", cum i se mai spune, e un curent născut la începutul anilor `70-`80. Compozitorii genului şi-au bazat limbajul muzical pe analiza fenomenelor fizice asociate sunetului. Pentru realizarea compoziţiilor muzicale, spectralismul foloseşte, pe scară largă, computerul, acesta facilitând analiza spectrală şi reprezentarea grafică a fiecărui sunet", se arată în comunicat.

Conferinţa şi concertul vor avea loc într-o sală de la etajul I, în Corpul E al Cetății Oradea.

Ascultă un concert de muzică spectralistă: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!