​Joi, de la ora 19, Filarmonica de Stat Oradea cinsteşte memoria maestrului Erich Bergel, fostul dirijor permanent al instituţiei între anii 1955-1959, printr-un concert ce cuprinde lucrări de J. Brahms, R. Strauss şi R. Wagner, sub bagheta dirijorului permanent Romeo Rîmbu.

In Memoriam Erich Bergel se deschide cu Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în re minor, op. 15 de J. Brahms, concert cristalizat într-un amplu material finalizat în 1858. Seara continuă apoi cu poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss, lucrare compusă la vârsta de 24 de ani, şi se încheie cu uvertura Tannhäuser de  Richard Wagner.

Erich Bergel a fost unul dintre cei mai importanţi dirijori români. În perioada 1955-1959 a fost dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea. Venirea la pupitrul orchestrei orădene a dirijorului Erich Bergel a constituit un real reviriment. La recomandarea lui Antonin Ciolan, în 1959, a fost numit dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Cluj, dar la numai o lună după instalarea în post a fost arestat pentru „crime de uneltire împotriva orânduirii socialiste“, fiind acuzat de propagarea muzicii religioase în biserici. După eliberarea din 1962 a fost împiedicat să dirijeze timp de patru ani, ocupând un post de trompetist în Orchestra Filarmonicii clujene. În cele din urmă, în 1966 devine dirijorul Filarmonicii din Cluj, fiind unul dintre dirijorii cei mai apreciaţi. După plecarea sa în Germania, i se încredinţează deschiderea stagiunii 1971–1972 a Filarmonicii din Berlin. Din acest moment, a început o excepţională carieră internaţională, desfăşurată în compania unor mari orchestre ale lumii, după cum arată un comunicat transmis de Filarmonica orădeană.

Solistul invitat, pianistul Csíky Boldizsár, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi peste 800 de recitaluri şi concerte în ţară şi peste hotare. Repertoriul său concertistic include opusuri pianistice esenţiale aparţinând unor vaste arii stilistice, de la baroc până la opere contemporane.

Conducerea muzicală a concertului îi aparţine dirijorului permanent Romeo Rîmbu.

Biletele se pot achiziționa la casa de bilete a Filarmonicii. Abonamentele sunt valabile.