Zeci de orădeni au făcut o călătorie muzicală, duminică seară, din Oradea până pe vârful Everest și înapoi, alături de pianistul Thurzó Zoltán, în cel de-al doilea concert din seria „Guinness Music Evenings – Bene Classics”, propusă de artistul deținător a două recorduri mondiale.

Piesele au fost anume alese pentru a exprima ce a simțit pianistul când a urcat pe cel mai înalt munte din lume, ca să concerteze. „Vă las să călătoriți și dvs., fiecare să vă gândiți de unde ați pornit, să vă gândiți la familie”, i-a îndemnat Thurzó pe spectatori, la debutul concertului, amintind, în fața unui public format deopotrivă din maghiari și români, că muzica este un limbaj universal.

După câteva piese pe care le-a cântat singur (precum Jule Styne - „I Fall In Love Too Easily”, Harold Arlen, Ted Koehler - „Stormy Weather”, Ella Fitzgerald & Louis Armstrong - „Tenderly”), pianistul a fost apoi acompaniat, la clape și vocal, de un alt artist: Kovács Péter „Kovax”, un jazzman de renume european, cu origini orădene.

Împreună, cei doi le-au oferit orădenilor un periplu muzical, cântând atât muzică clasică, cât și jazz, cafe-concert sau ușoară. În sala festivă a Universității Partium, unde a avut loc concertul, atmosfera s-a înviorat rapid când „Kovax” i-a îndemnat pe spectatori să aplaude sau să pocnească din degete pe ritmul piesei lui Frank Sinatra, „Fly Me to the Moon”.

De asemenea, Thurzó și invitatul său au cântat „Piano Man”, faimoasa piesă a artistului american Billy Joel, „Yesterday” de la The Beatles ori „All by Myself”, de la Celine Dion. Felul în care cei doi s-au „urmărit” unul pe altul, la pian și clape, și completările pe care și le-au adus au demonstrat că duetul a fost o idee bună.

La finalul recitalului, artiștii au anunțat noi reprezentații la Oradea. Kovács Péter „Kovax” va cânta singur, pe 14 octombrie, la Teatrul Arcadia, un teatru pe care tatăl său l-a condus mai demult, iar Zoli Thurzó va încheia trilogia muzicală pe 22 octombrie, cu un concert, tot la Universitatea Partium, intitulat „Angels and Demons” (Îngeri și demoni).

Pianistul a dezvăluit, duminică seară, că la acest următor concert îl va avea ca invitat pe cunoscutul bluesman AG Weinberger. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!