Orădenii arată că au apetit pentru evenimentele culturale desfăşurate în aer liber. După ce, recent, s-au prezentat în număr mare în parcul Cetăţii la ediţia din acest an a Caravanei TIFF, joi seară, peste 700 de orădeni s-au dus să asculte un concert de muzică simfonică susţinut de Orchestra Naţională de Tineret a Republicii Moldova în curtea interioară a fortăreţei.

Orchestra formată din 71 de tineri muzicieni moldoveni a interpretat mai multe lucrări celebre de pe o scenă special amenajată pentru ei în faţa corpului A al Cetăţii şi au fost răsplătiţi cu aplauze de spectatorii orădeni, neobişnuiţi să audieze astfel de concerte în aer liber.

Chişinău Youth Orchestra a interpretat între altele uvertura operei "Ruslan şi Ludmila" de Mihail Glinka, "Dansurile din Galanta", de Zoltán Kodály, "Dansurile Româneşti", de Béla Bartók şi "Concert pentru vioară", de Jean Sibelius. Dirijorul concertului a fost Gabriel Bebeşelea, asistat de Vlad Eniu.

Organizatorii evenimentului au asigurat în curtea Cetăţii şi un punct de vânzare a unor băuturi răcoritoare, precum şi de vin, prosecco şi cocktailuri, aduse de un hotel din Oradea, care a instalat acolo şi câteva mese înalte pentru cei care au vrut să savureze un pahar cu băutură în timpul concertului.

Dacă majoritatea orădenilor din public au apreciat interpretarea tinerilor muzicieni din Republica Moldova, aflaţi pentru prima oară la Oradea, câteva zeci de spectatori nu s-au lăsat impresionaţi şi au plecat după circa o oră, în pauza concertului.

Chişinău Youth Orchestra a concertat gratuit la Oradea în drum spre un festival din Kassel, Germania. Membrii acesteia studiază în unele din cele mai importante centre educaţionale din Europa, dar vin în vacanţă în România, pentru a susţine o serie de concerte. Programul de vară al Orchestrei Naţionale de Tineret a Republicii Moldova este organizat de Asociaţia Muzical-Corală din Moldova şi susţinut de compania Moldcell, în calitate de partener general.