Bihorenii sunt invitaţi, la începutul lunii iunie, să ia parte la una dintre cele mai longevive manifestări din judeţul lor, şi anume Târgul de la Vama Sării, care se desfășoară anual în Vadu Crişului.

Ajuns la ediţia cu numărul 50, evenimentul va cuprinde tradiţionala vămuire a sării, un concurs gastronomic şi concerte susţinute de Phoenix şi Adi Sînă, fost component al trupei Akcent.

Festivalul va avea loc pe 2 şi 3 iunie, fiind organizat şi anul acesta de Primăria şi Consiliul Local din Vadu Crişului, alături de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

În urmă cu mai multe secole, la Vadu Crişului un punct vamal între Transilvania şi Câmpia Panonică, vameşii reţineau o parte din sarea adusă, cu plutele, pe Crişul Repede. În fiecare an, în cadrul festivalului, se reconstituie o asemenea vămuire a sării.

În ediţia de anul acesta, momentul este programat pentru sâmbătă, 2 iunie, de la ora 17.30, după deschiderea unei expoziţii de fotografii la Incubatorul de afaceri din Vadu Crişului, respectiv inaugurarea unui teren de tenis sintetic în centrul comunei.

Pe perioada Târgului, pe terenul de fotbal va fi instalat un parc de distracţii şi un atelier de tir cu arcul, coordonat de Clubul Sportiv Redpoint.


TÂRGUL DE LA VAMA SĂRII, PROGRAMUL COMPLET

Sâmbătă, 2 iunie 

16.00- Deschiderea Expozitiei „Vadu Crisului in picturi si in fotografii” la Incubatorul de afaceri pe turism (picturi si fotografii realizate in cadrul taberei de creatie din Vadu Crisului); Inaugurarea terenului de tenis sintetic din centrul comunei

17.30- Sosirea plutei cu sare in zona terenului de fotbal; Deschiderea oficiala a Targului de la Vama Sarii

18.00- Formatii artistice din comuna Vadu Crisului si interpreti locali

20.30-Nuntasii Bihorului

21.30- Jessie

22.20-Discoteca in aer liber

Duminica, 3 iunie

9.00 - Concurs „Cea mai gustoasa mancare a Targului” (pe terenul de fotbal)

11.30-12.00- Sosirea formatiilor artistice din localitatile de pe valea Crisului Repede, la caminul cultural

12.15-12.30- Defilarea formatiilor artistice din centru la terenul de fotbal

12.30-12.45 -Deschiderea concursului-festival „Targul de la Vama Sarii”; Salutul invitatilor prezenti

12.45- Lansare de porumbei voiajori

12.50-18,30-Desfasurarea concursului-festival „Targul de la Vama Sarii” cu participarea formatiilor artistice de pe valea Crisului Repede (in organizarea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Bihor)

In timpul spectacolelor:ora 16 premiere "Cea mai gustoasa mancare a Targului”

19.00 - Csocsesz (UNGARIA)

20.00—Angela Rusu

20.45-  Adrian Sina&Aza

21.30 - Phoenix

23.00-- Foc de artificii

23.15- Discoteca in aer liber

Mihaela Furculiţă
studentă, anul I