Orădenii sunt chemaţi, joi, 5 iunie, să asculte un concert simfonic dedicat victimelor Holocaustului la Filarmonica de Stat din Oradea.

Concertul de joi, ora 19, va conţine şapte piese evreieşti pentru vioară, tubă şi orchestră de cameră, compuse de M. Bronner, "Vocalise" de S. Rahmaninov şi "Simfonia a VI-a în si minor", de Piotr Ilici Ceaikovski.

Soliştii invitaţi pentru acest concert sunt clujeanul Florin Avram, la vioară, respectiv Sergiu Şveţ la tubă, dirijor fiind Mihai Agafiţa. Artiştii din urmă vin din Republica Moldova.

În 2014 se împlinesc 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord în lagărele de la Auschwitz-Birkenau. Şi din Oradea au fost evacuaţi, începând cu 25 mai 1944, circa 27-28.000 de evrei, trenurile plecând din actualul Parc Bălcescu.

Pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la ghetoizarea şi deportarea evreilor, Universitatea din Oradea a găzduit, vineri, conferinţa internaţională "Evrei în lagăre şi ghetouri din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", la care au participat 19 universitari din Cluj, Iaşi, Târgu-Mureş, Satu Mare, precum şi din Franţa, Italia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

Totodată, luni, Centrul Comunitar Evreiesc al Comunităţii Evreilor din Oradea, alături de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Weisel" au omagiat victimele Holocaustului dezvelind o plăcuţă comemorativă la Gara Oradea.