Vor fi proiecții cu imagini și muzică din producții celebre, la Oradea, în interpretarea solistei Nagy Timea și a Orchestrei simfonice a orașului, dirijate de Lorenzo Moroni.

Programul este unul special pentru copii, de ziua lor, în 1 Iunie, joi, redat în două rânduri, de la orele 17 și 18.30. Astfel, micuții sunt așteptați în sala de concerte a Filarmonicii să se bucure de muzica de pe coloana sonoră a filmelor sau a desenelor animate: Parade of the Wooden Soldiers, The Incredibles, Cars, Let It Go (from "Frozen"), The Flinstones, Shreck, Up, The Typewriter, Aladdin, "Wednesday", Pirates of Caribbean.

„Muzica este o simțire universală care sensibilizează ascultătorii de toate vârstele, indiferent de mediile din care provin, de preocupările lor sau de gândirea lor. Ea poate să aducă la unison bătăile inimilor dintr-o sală de spectacol sau din întreaga lume. Omul este atât de sensibil la magia pe care o oferă muzica, deoarece el o poate auzi chiar din primele zile ale vieții sale: Copilul aude muzică înainte să meargă sau să vorbească, înainte să deseneze sau să scrie. Ziua de 1 iunie le aparține lor, celor mai sinceri ascultători”, precizează organizatorii.

Soldățeii vor intra mărșăluind în scenă, odată cu deschiderea „cutiei cu jucării” a Filarmonicii. Cântecul Parade of the Wooden Soldiers a fost scris inițial sub formă de marș, iar mai apoi a apărut o variantă cu versuri în limba engleză, aparținând lui Ballard MacDonald.

„Incredibilii” este un film Disney-Pixar din anul 2004, cu tema „viitorul văzut din anii 1960”, coloana sonoră a mașinuțelor din producția „Cars” este compusă din 20 de piese, care variază între stilurile pop, blues, country și rock. Filmul „Frozen” a fost lansat în anul 2013, iar coloana sonoră conține mai multe piese, printre care și cunoscuta „Let it go”, câștigătoare a mai multor premii, cum ar fi Oscar și Grammy.

„The Flintstones” se încadrează unei serii mai degrabă legendare de desene, cu aventurile lui Fred, Wilma, Barney și Dino în Epoca de piatră, iar piesa muzicală principală, compusă în anul 1961, a rămas nemuritoare.

Vor urma momentele lui „Shrek”, ale „Incredibililor” și „Up”. Piesa „The Typewriter”, va fi „interpretată” pe o mașină de scris, gândită ca un instrument de percuție. Atât compozitorul lucrării, cât și alți muzicieni au spus că rolul dactilografului în piesă este unul foarte dificil, din cauza vitezei cu care trebuie „să bată la mașină” sunetele.

„Aladdin” este un personaj cunoscut din Orientul Mijlociu, o primă adaptare a companiei Disney pe baza basmului a apărut în 1992, iar în varianta mult mai recentă, din 2019, regizată de Guy Ritchie, au fost rescrise mai multe cântece din filmul original.

„Wednesday” este o comedie americană de groază, cu Wednesday Addams în rol pricipal. Difuzată în anul 2022, este cea mai recentă colaborare a lui Elfman cu Tim Burton, și atât producția cât și muzica au înregistrat un real succes.

Muzica filmului „Blestemul Perlei Negre-Pirații din Caraibe”, lansat în 2003 de către Walt Disney Records, încheie concertul de 1 Iunie, dedicat copiilor.

Dirijorul concertelor de joi este Lorenzo Moroni, prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea, oraș în care s-a stabilit începând cu anul 1998. S-a născut în Italia, unde a studiat instrumentul și unde a colaborat cu diverse instituții de cultură.

Solista serii este Nagy Timea, care s-a specializat pe interpretarea flautului, a colaborat cu „Oradea Wind Ensemble”, a studiat cântul vocal la Școala „Francisc Hubic”, iar din 2013 este artist instrumentist la flaut în cadrul Orchestrei Filarmonicii Oradea.

Biletele pentru concerte s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!