Concertmaestrul Filarmonicii de Stat, Gavril Ardelean, în vârstă de 55 de ani, a murit joi seară, în timpul spectacolului de muzică de filme, care a avut sala plină, fiind dirijat de japonezul Shinya Ozaki.

"Era suferind cu inima şi aseară i s-a făcut rău pe scenă aşa că a ieşit pe coridor. Acolo s-a aşezat pe scaun, dar până colegii au sunat după SMURD, a făcut infarct şi a încetat din viaţă", a declarat pentru BIHOREANUL, Todor Albert, directorul Filarmonicii. Potivit unor surse, violonistul mai făcuse un infarct.

Concertmaestrul a ieşit brusc de pe scenă. Spectacolul însă a continuat, astfel că nici colegii lui şi nici publicul nu au ştiut ce s-a întâmplat.

Gavril Ardelean a fost angajat şi membru al orchestrei Filarmonicii de Stat din 1986. El a fost şef partidă la vioara I din 1992 şi concertmaestru din 1993, fiind unul dintre artiştii de bază ai orchestrei.

"Pierderea este imensă, căci a plecat dintre noi un deosebit artist şi un vechi coleg de încredere, care a fost alături de noi prin munca sa neobosită închinată serviciului muzicii", arată o informare transmisă din partea colegilor de la Filarmonică.

Potrivit acestora, Gavril Ardelean s-a născut în 1957 la Oradea, a obţinut diploma de artist violonist la Academia de Muzică din Cluj-Napoca în 1980, începând cariera la Teatrul Liric din Constanţa, iar din 1984 şi-a continuat-o la Filarmonica din Târgu Mureş, până când a revenit la Oradea.

"A plecat brusc, inexplicabil, lăsând un gol nemărginit atât în sufletul colegilor, prietenilor, precum şi în viaţa muzicală", mai spun colegii săi.

Gavril Ardelean locuia singur şi era colecţionar de cactuşi. Concertmaestrul va fi înmormântat duminică, la ora 12, în Cimitirul Neolog, din cadrul Cimitirului Municipal.