Melomanii sunt așteptați joi, de la ora 19, în Sala „Enescu - Bartók” a Filarmonicii Oradea, la un nou concert simfonic ce cuprinde lucrări de Jean Sibelius - Concert pentru vioară și orchestră în re minor, op. 47, și Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36. Orchestra orădeană va fi condusă de dirijorul Paul Mann, iar solist va fi violonistul Artur Kaganovskiy.

Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor, op. 47, a fost compus de finlandezul Sibelius în anul 1903. Lucrarea a fost prezentată în primă audiţie la Berlin și este considerată o partitură solistică dificilă, ce reclamă o tehnică impecabilă.

Simfonia a IV-a în fa minor op. 36 este semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, care a notat că lucrarea are o „forţă fatală, invincibilă şi imposibil de modelat”, dar redă și un „sentiment al absenţei bucuriei şi speranţei, a angoasei, în care suntem asaltaţi de amintiri, regretând trecutul”.

Invitații serii

Dirijorul britanic Paul Mann este un invitat permanent al multor orchestre importante din Europa, SUA, Australia și Orientul Îndepărtat, iar în prezent este dirijor principal la Filarmonica Națională din Lviv, Ucraina. A fost dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Londra, iar proiectele sale au inclus și o colaborare cu legendarul grup rock Deep Purple.

Artur Kaganovskiy, violonist de origine rusă, este recunoscut pentru sunetul său cald și bogat, dar și pentru remarcabila și excepționala tehnică muzicală dezvăluite cu mult tact în interpretările sale. Absolvent al Școlii Juilliard, și-a făcut debutul la Carnegie Hall, interpretând sub bagheta dirijorului David Gilbert și alături de membrii Filarmonicii din New York. Artur Kaganovskiy a câștigat numeroase premii la concursuri prestigioase, colaborează cu orchestre simfonice din întreaga lume și susține cursuri de masterclass la instituții cu renume.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea și pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!