Pianistul orădean Thurzó Zoltán continuă să cânte, în concertul de 130 de ore pe care şi-a propus să-l dea, pentru a doborî un record mondial. Startul l-a dat marţi dimineaţă, la ora 8.

Joi la ora 11, artistul a „bifat” 48 de ore de cântat, după ce în ultimele două zile a dormit doar 75 de minute. Regulile Guinness World Records îi permit ca, la fiecare oră cântată, să îşi ia o pauză de 5 minute, însă pianistul încearcă să ia cât mai puţine pauze, pentru a-şi acumula mai multe minute de odihnă.

„Am dormit de două ori, o dată 35 de minute, o dată 40. Sunt bine. Mă bucur că am terminat sonatele lui Mozart în prima zi”, a declarat Thurzó pentru BIHOREANUL joi, după ce martorii care îl urmăresc fără întrerupere l-au anunţat că a ajuns la 48 de ore cântate.

Cu performanţa de marţi, el a devenit primul român care a cântat toate sonatele lui Mozart într-un concert.

Artistul a recunoscut că cel mai greu îi este să cânte noaptea, când oboseala se acumulează şi i se face somn. „Azi-noapte mi-a fost greu în intervalul 2 - 4, dar după ce a trecut a fost mai bine”, a mai spus Thurzó. De asemenea, degetele lui resimt efortul concertului-maraton, fiind vizibil înroşite.

Pianistul este încrezător că va reuşi să-şi atingă obiectivul, adică să concerteze timp de 130 de ore. „Va fi mai uşor începând de mâine, când voi fi trecut de jumătate”, a zis el. Calculele lui arată că va termina concertul luni dimineaţă, la ora 4.50.

Alături de Thurzó, în sala festivă a Universităţii Partium, unde are loc maratonul, se află partenera lui de viaţă, Erika, câinele lor, Kira, şi doi voluntari care notează ora, minutul şi secunda la care începe şi la care termină fiecare cântec. Pe timpul zilei, oricine are certificat verde Covid poate merge să-l asculte pe pianist.

Vezi aici o înregistrare video din momentul în care Thurzó a ajuns la 48 de ore de cântat!