Este bine de ştiut faptul că, în procesele comerciale (mai puţin în situaţia somaţiei de plată pe care am prezentat-o săptămâna trecută), înainte de a se adresa instanţei, este obligatorie parcurgerea unei proceduri care să implice posibilitatea ajungerii la o soluţie care să nu presupună intervenţia instanţei de judecată. Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, în procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte.

În acest scop, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, prin telegramă, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia.

Convocarea se poate face şi prin înmânarea înscrisurilor sub semnătură de primire. Data convocării pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate. Rezultatul concilierii se va consemna într-un înscris cu arătarea pretenţiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului şi a punctului de vedere al fiecărei părţi. Înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării, dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile se anexează la cererea de chemare în judecată.

Deşi aceste prevederi se aplică doar proceselor comerciale, nimic nu ne împiedică să recurgem la această procedură înainte de pornirea oricărui litigiu. Avantajele sunt multiple: această procedură nu presupune nici un cost în afara taxelor poştale de trimitere a invitaţiei la conciliere, iar în urma discuţiilor se poate ajunge la o soluţie amiabilă, astfel încât se va face o economie însemnată atât de bani (taxele de timbru sunt destul de mari uneori) şi de timp (este de notorietate faptul că procesele durează foarte mult).

Concilierea o poate face orice persoană ea netrebuind a fi confundată cu medierea sau arbitrajul. Dar despre deosebirile dintre acestea vom vorbi săptămânile următoare.