Un document dat publicităţii vineri de staff-ul lui Ilie Bolojan demontează total manipulările mediatice orchestrate de PSD pe final de campanie electorală, potrivit cărora primarul orădean ar avea "dosar la DNA" aflat în cercetare, pentru fapte de corupţie realizate în calitate de edil.

Este vorba de o ordonanţă de clasare emisă în 2 martie 2016 de un procuror al Secţiei de combatere a corupţiei din structura centrală a DNA, care constată, atât în ce-l priveşte pe Bolojan, cât şi pe ceilalţi funcţionari reclamaţi, că faptele imputate de reclamant "nu există".

Ancheta în dosarul constituit în 2012, la reclamaţia unui samsar imobiliar, Matiuţă Hunyadi Nelu Mircea, de profesie medic, nemulţumit că o afacere îi fusese "suflată", a făcut plângere împotriva unui grup de angajaţi ai DNA Oradea "pasionaţi" de tranzacţii imobiliare, cu care s-a "intersectat" în unele achiziţii.

În esenţă, cei trei (Mihai Dănuţ Ogbarschi, Mihai Urda şi Dorică Stanciu) erau acuzaţi că făcuseră fapte de comerţ incompatibile cu statutul lor de ofiţeri şi funcţionari, respectiv folosirea de informaţii nedestinate publicităţii, abuz în serviciu, asociere în vederea săvărşirii de infracţiuni şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În ce-i priveşte pe primarul Ilie Bolojan şi jurista şefă a Primăriei Eugenia Borbei, reclamantul îi băga în "aceeaşi oală" cu primii trei, reclamând că i-ar fi ajutat cu informaţii prefenţiale, obţinute în calitatea lor de membri ai comisiei locale de fond funciar.

În două rânduri, prima oară în septembrie 2013, a doua oară în martie 2016, obligaţi fiind să cerceteze din nou reclamaţia, procurorii DNA au stabilit că niciuna din faptele denunţate nu se confirmă. Dacă acum 4 ani, soluţia a fost de neîncepere a urmăririi penale, contestată de Matiuţă Hunyadi, acum a fost emisă una de clasare a dosarului.

Legat de cei trei foşti angajaţi ai DNA anchetatorii au constatat că actele lor nu erau unele comerciale, ci doar achiziţii imobiliare pentru folosul propriu, neinterzise de lege, făcute pe baza unor informaţii publice, obţinute de la Oficiul de Cadastru, nu de la Primărie. Cu privire la primar şi la jurista-şefă, anchetatorii au constatat că imputările nu au la bază absolut niciun indiciu.

"Numitul Matiuţă Hunyadi Nelu Mircea nu aduce nicio probă în dovedirea celor reclamate", arată ordonanţa, care mai precizează, de altfel, că în 28 septembrie 2015, reclamantul şi-a şi retras plângerea faţă de Ilie Bolojan şi Eugenia Borbei.

În finalul ordonanţei, procurorul Dan-Gabriel Badea clasează, în 8 puncte, plângerea faţă de toţi cei cinci, pentru toate infracţiunile reclamate, sub aceeaşi încadrare juridică, "fapta nu există".

Textul ordonanţei confirmă cele spuse de Ilie Bolojan, că nu a fost niciodată chemat la DNA, procurorii considerând că primarul nu are pentru ce fi chestionat. La rândul lui, nici Bolojan nu a considerat suficient de serios dosarul pentru a-i da atenţie, astfel încât nici nu a ştiut de deznodământul lui.